ManşetEkolojiHayvan Hakları

Etik veganlık felsefi inanç kabul edildi

0

Londra’da yaşayan 55 yaşındaki vegan aktivist Jordi Casamitjana‘nın “etik veganlık nedeniyle işinden kovulduğu” iddiasıyla, eski işvereni aleyhine açtığı davada ara karar açıklandı. Kararda, etik veganlık felsefi bir inanç olarak kabul edilirken, vegan aktivistin işten çıkarılmasının haklı olup olmadığına bir sonraki duruşmada karar verilecek.

Casamitjana, çalıştığı bir hayvan hakları derneğinin emekli fonlarını, hayvanlar üzerinde test yapan şirketlere yatırdığını söylediği için işten çıkarıldığını iddia etmişti. Dernek ise iddiayı reddederek, ağır suistimal nedeniyle Casamitjana’nın işine son verildiğini belirtmişti.

Bu açıklamayı yaptığı için haksız yere ceza aldığını ve şirkete yönelik eleştirisinin etik veganlık felsefi inancından kaynaklandığını iddiasında bulunan Casamitjana anlaşmazlık üzerine konuyu iş mahkemesine taşımıştı.

Jordi Casamitjana

Casamitjana: Diğer veganlar da fayda sağlayacak

İş Mahkemesi’nde görülen duruşmadaki ara kararda hakim, etik veganların İngiliz iş yerlerinde dini inanç sahipleriyle benzer yasal korumalara sahip olmaları gerektiğini belirtti. Kararla etik veganlık, felsefi bir inanç olarak kabul edildi. Karardan mutlu olduğunu belirten Casamitjana, diğer veganların da bundan fayda sağlayacağını umduğunu söyledi.

Ön koşullar sağlandı

Bir inancın yasa altında korunması için, demokratik bir toplumda saygı duymaya değer olmak, insan onuruna uygun olmak ve başkalarının temel haklarıyla çelişmemek gibi bir dizi ön koşulu karşılaması gerekiyor.

Veganlar gibi bitki temelli beslenen etik veganlar, diğerlerinden farklı olarak hayvan istismarı yoluyla yapılan ürünlerle temastan kaçınıyor. Yün veya deriden yapılmış giysiler giymeyi ve hayvanlar üzerinde test edilen ürünleri kullanmayı reddediyorlar.

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.