YerelEkolojik YaşamManşet

Ergene’den sonra Teke Deresi de alarm veriyor

0

Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi ile Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Çalışma Grubu, yaklaşık 1.5 yıldır bölgede sürdürdükleri saha faaliyetleri sonucunda, Kırklareli Ovası’nın tarım ve bahçecilik yapılan bölgelerinden geçen Teke Deresi’nin durumuna dikkat çekti.

Grup, Koyunbaba‘daki endüstriyel hayvan çiftliği, İnece Beldesi’nin alt yapısı hazır olmadan bölgede açılmasına izin verdiği özel firmalara ait süt işleme tesisleri ve mandıralar, hayvan kesimhanesi ve endüstriyel hayvan tesislerinin, beldedeki yetersiz biyolojik arıtma tesisine dahi göndermeden dereye yaptıkları deşarj sonucu, Teke Deresi’nin her hafta farklı renkte akmaya başladığını belirledi.

Kırklareli Ovası’nın tarım ve bahçecilik yapılan topraklarından geçen dereden artık ne tarım ne de hayvansal sulama yapılamıyor. Bölge halkı sulama için artezyen ve  yer altı su kaynaklarını kullandıklarını, bu nedenle maliyetlerin de yükseldiğini belirtiyor. Köylüler, yöreye açılması planlanan termik santral nedeniyle topraklarının planlı olarak itibarsızlaştırıldığını düşünüyor. Söz konusu alanda gerçekleştirilen toprak toplulaştırmaları da verimli toprakların santral kurulabilmesi için büyük şirketlere verileceğinin kanıtı olarak gösteriliyor.

Yetkililer ilgisiz

Sırasıyla Koyunbaba, İnece Beldesi ,Dokuzhöyük Köyü, Karahalil Beldesi, Hazinedar köyü, Yolageldi Köyü, Kuleli Köyü, Naibyusuf Köyü, Ağayeri Köyü,Yeşilova Köyü ,İmampazarı Köyü, Kumköy ve Pehlivanköy ilçesinden geçip Ergene nehrine karışan akarsudaki kirlenme, tarım,bahçecilik ve hayvancılığı olumsuz etkilediği gibi civarındaki insan ve hayvan yaşamını da tehdit ediyor. Bölge halkı, deredeki ölü balık ve kurbağaların her geçen gün arttığını belirterek, yetkililerin ilgisiz kalmasından şikayet ediyor.

‘Önlem alınmazsa bedeli ağır olur’

Büyük şehirlerde satılan pek çok yerli ürünün bu köylerden tedarik edildiğini anlatan köylüler, bir an önce önlem alınmadığı takdirde yaşanacak ürün kaybının, dolayısıyla oluşacak işsizlik ve olumsuz ekonomik şartların bedelinin çok ağır olacağını belirtiyor: “Denetim yok,kesilen cezalar ve uygulanan yaptırımlar firmaların çevre adına alması gereken tedbirlerin maliyetlerinden düşük olduğu için tekrar tekrar kirlilik yaşıyoruz. İlgili makamların ve yetkililerin bir an evvel yaşananlara müdahale etmesini bekliyoruz.”

 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.