Manşetİklim Krizi

Amazon’dan iklim krizine dikkat çeken işçilere tehdit

0
Twitter: Amazon Employees For Climate Justice

Amazon çalışanlarından oluşan Amazon Çalışanları İklim Adaleti isimli işçi birliği, şirketin neden olduğu çevresel zararlarla ilgili konuşan en az iki personelin işten atılmakla tehdit edildiğini ileri sürdü.

Independent’tan Colin Drury’nin haberine göre işçi birliği internette yayımladıkları açıklamalarında Amazon’un 2030’a kadar karbon salımını sıfıra indirmesini, fosil yakıt şirketleriyle çalışmayı durdurmasını ve iklim değişikliğini inkar eden politikacıları fonlamayı sonlandırmasını istedi.

Birlik, üyelerinin “iş modellerinin iklim krizine katkıda bulunmamasını sağlamanın kendi sorumlulukları olduğuna” inandıklarını belirtiyor ve şirketin patronu Jeff Bezos’u “iklim felaketine doğrudan katkıda bulunan” bir iş modeli yürütmekle suçluyor.

Amazon’dan çalışanlara uyarı

E-ticaret devi Amazon ise Amazon Çalışanları İklim Adaleti grubunun üyeleri Maren Costa ve Jamie Kowalski’ye şirketle ilgili kamuoyuna açıklamalar yaparak personel kurallarını ihlal ettiklerini söyledi.

Grup, insan kaynakları ve hukuk biriminin şirket kurallarını ihlal ettikleri uyarısında bulunmak için tasarımcı Costa ve yazılım mühendisi Kowalski’yle iletişime geçmesinin ardından patronları “yıldırma taktikleri” uygulamakla suçladı.

Grup internette yayımladığı açıklamasında, her iki çalışanın görüşmeye çağrıldığını ve ardından konuşmaya devam etmeleri halinde sözleşmelerinin feshedilme olasılığına ilişkin kendilerine e-mail gönderildiğini kaydetti.

Costa: Elçiye zeval olmaz

Olay ile ilgili açıklama yapan Costa, “Elçiye zeval olmaz. Konuşanları susturmanın zamanı değil” dedi. Costa şöyle konuştu: “Amazon’un bizi sansürleme girişimini umursamayarak, özellikle iklim insanlık için böylesine benzeri görülmemiş bir tehdit oluştururken yüksek sesle konuşmak bizim ahlaki sorumluluğumuz.”

Amazon: Her şirketin yaptığını yaptık

Kamuoyuna açıklamada bulunan çalışanlara yönelik politikalarının yeni olmadığını ve diğer şirketlerin politikalarıyla örtüştüğünü belirten Amazon, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Kısa süre önce çalışanların konuşma yapmak, medyaya röportaj vermek ve şirket logosunun kullanımı gibi şirket dışı faaliyetlerde yer almalarını kolaylaştırmak için politikamızı ve ilgili onay sürecini güncelledik. Herhangi bir şirket politikasında olduğu gibi, bir prensibe uyulmadığını öğrendiğimizde çalışanlar insan kaynakları ekibimizden ihtar alabilir.

Bezos daha önce yaptığı açıklamada şirketin 2030’a kadar tamamen yenilebilir enerjiyle çalışmasını ve 2040’a kadar da net sıfır karbon emisyonuna sahip olmasını planladıklarını söylemişti.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.