TürkiyeManşet

Türkiyeliler AB’yi istiyor ama gerçekleşeceğine inanmıyor

0

MetroPOLL araştırma şirketinin 35 ilde 4 bin 500 kişi ile gerçekleştirdiği kamuoyu yoklaması sonuçlarına göre, halkın yüzde 60’ı Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyesi olmasını destekliyor ancak sadece yüzde 23’ü Türkiye’nin AB üyeliğinin gerçekleşeceğine inanıyor.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) desteğiyle gerçekleştirilen anket sonuçlarını değerlendiren İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’na göre sonuçlar üyelik sürecini canlandırmaya yönelik adımlar atılması gerektiğini gösteriyor.

Gençler üyelik istiyor

Anket sonuçlarına göre, AB üyeliğine destek yüzde 66 ile en fazla Türkiye’nin güneydoğusunda, yüzde 59 ile en düşük olarak Türkiye’nin kuzeydoğusunda kaydedildi.  Katılımcılar arasında kadınların yüzde 64’ü, erkeklerin ise yüzde 57’si AB üyeliğini destekliyor. AB üyeliğini en fazla destekleyen yaş grubunu yüzde 66 ile 18-24 yaş grubu oluşturuyor. Eğitim düzeyine göre yüzde 67 ve yüzde 66 ile en fazla destek lise ve üniversite mezunlarından geliyor.

İnananların oranı yüzde 23

Türkiye’nin AB üyesi olacağına inananların oranı ise yüzde 23 oldu. Bu oran 2015 yılında yüzde 30, 2016’da yüzde 36 ve 2017’de yüzde 31 olarak ölçülmüştü. Üyeliğe en yüksek düzeyde inanç yüzde 34 ile güneydoğuda, en düşük inanma düzeyi ise yüzde 19 ile ülkenin batısındaki illerde kaydedildi.

Destekleme sebebi refah ve ekonomik gelişme

Anket sonuçlarına göre, AB üyeliğini destekleyenlerin yüzde 75’i refah ve ekonomik gelişme, yüzde 57’si demokrasi ve insan haklarında ilerleme, yüzde 45’i ise Avrupa’da dolaşım, yerleşme ve eğitim imkânı için destekliyor.

Desteklememe sebebi kimlik ve kültür sorunları

AB üyeliğini desteklemeyenlerin yüzde 59’u kimlik ve kültüre zarar vereceğini düşündüğü için desteklemediğini belirtirken, yüzde 24’ü AB’nin geleceği olmadığını düşünüyor, yüzde 20’si ise dış ilişkileri zayıflatacağına inanıyor. AB üyeliğine destekte ekonomik ve özgürlük ortamına ilişkin beklentiler ön plana çıkarken, destek verilmemesinin en önemli nedeni olarak kimlik ve kültürün zedelenme endişesi görülüyor.

En büyük engel kültür ve din

Katılımcıların yüzde 78’i Türkiye’nin AB üyeliği önündeki en önemli engeli kültürel ve dini farklılıklardan doğan önyargı olarak değerlendiriyor. Bunu yüzde 29 ile Türkiye’nin ekonomik gelişmişlik düzeyi ve yüzde 28 ile demokrasi ve insan haklarındaki sorunlar izlemekte. Halkın genelinde Türkiye’ye önyargı ile yaklaşıldığına ilişkin bir kanı olduğu anlaşılıyor.

Zeytinoğlu: Üyelik sürecini canlandırmaya yönelik adımlar atılmalı

Anket sonuçlandırını değerlendiren anketin destekçilerinden İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu “Türk halkının AB üyeliğine olan desteği son derece önemli. AB’nin Türk halkının bu bilincine karşılık vermesi ve Türkiye’nin üyelik sürecini canlandırmaya yönelik adımlar atması gerekli. Avrupa Komisyonu‘nun Yeni Kabinesi ile AB Konseyi‘nin Yeni Başkanı ve diğer yetkililerden bu konuda inisiyatif almalarını bekliyoruz. Hükümetimize de AB reformlarını yeniden hızlandırma, yargı stratejisi ve vize serbestliği gibi alanlarda atılan adımları devam ettirme çağrısında bulunuyoruz” dedi.

 

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.