ManşetHayvan HaklarıYerel

Dersim’de dağ keçilerini avlayanlara suç duyurusu

0

Tunceli Barosu, dini hikayelerdeki yerinden dolayı Dersim Alevilerince kutsal kabul edilen dağ keçilerinin avlanmasıyla ilgili Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Kış koşulları nedeniyle hareket kabiliyetleri sınırlanan dağ keçileri, yurtdışından ve Dersim dışından gelen avcılar tarafından avlanıyordu.

Suç duyurusuna ilişkin Baro tarafından yapılan yazılı açıklamada, son dönemlerde dağ keçisi türlerine yönelik yasadışı avlanma faaliyetlerinin arttığı belirtilerek, “Avlanma faaliyetlerinin özellikle 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu hükümlerine tabi Munzur Vadisi’nde ve Pülümür Vadisi’nde karayolu kenarlarında kolayca yapıldığı bilinmektedir” denildi. Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

Dağ keçilerinin bir kısım türü Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesine (IUCN) göre ‘soyu tehlikedeki türler’ arasındadır. Türkiye’nin faunastik zenginliğinin, biyolojik çeşitliliğinin korunması mevzuatın amir hükümlerindendir.

‘Korunmaları bakanlık görevi’

Orman ve Su İşleri Bakanlığı‘nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve ilgili mevzuat hükümleri uyarınca koruma altında bulunan fauna türlerinin korunması için gerekli işlem ve eylemlerin icrası bakanlığınızın görevi dahilindedir.

‘Personel sayısı az’

Buna mukabil yasadışı avlanma faaliyetlerinin engellenmesi hususunda ciddi sorunlar mevcuttur. Şöyle ki Tunceli İli’nin genelinde yayılış gösteren Dağ Keçileri’ne yönelik avlanma faaliyeti gerek personel sayısının azlığı ve gerekse de personel azlığı sebebiyle denetimlerin yetersizliği sebebiyle büyük oranda engellenememektedir.

‘Denetimler arttırılmalı’

Yukarıda arz ve izah edilen sebepler ve re’sen tespit edilecek sebeplerle Tunceli İli’nde Dağ Keçileri’ne yönelik olarak yasadışı avlanma faaliyetlerinin engellenmesi için gerekli işlem ve eylemlerin icrasını bu kapsamda bilhassa bağlı Tunceli Şube Müdürlüğünün personel sayısının ihtiyaca yetecek düzeyde arttırılarak denetimlerin sıklaştırılmasını ve yasadışı avlanma faaliyeti hakkında farkındalık üretecek çalışmalar yapılmasını Avukatlık Kanunu’nu, Anayasa ve Çevre Kanunu’nun ilgili hükümleri çerçevesinde taleplerimizi yazılı olarak ilettik. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduk. Ayrıca Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne resmi başvuruda bulunulduk.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.