ManşetKadın

Las Tesis dansına Antalya’da da polis engeli

0
Twitter: Antalya Nar Kadın Dayanışması

Dünyanın dört bir yanında yapılan, yalnızca Türkiye’de yasaklanan erkek şiddetine karşı Las Tesis danslı protestosu Antalya’da da polis tarafından engellendi.   Antalya Kadın Platformu üyesi yaklaşık 100 kadın, Kazım Özalp Caddesi‘ndeki Attalos heykeli önünde bir araya geldi ve dansı gerçekleştirmek istedi.  Polisin engeline rağmen alandan ayrılmayan kadınlar gerekçe gösterilmeyen yasağı ve polis engelini kınayan bir basın açıklaması yaptı.

Antalya Kadın Platformu adına yapılan açıklamada “Biz kadınlar bugün buraya Şilide başlayarak tüm dünyayı saran, kentlerin meydanlarını kadınlar ve onların sözleri ile dolduran ‘Las Tesis’ dansını yapmak için toplandık. Fakat dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir şey, bugün Türkiye’nin diğer meydanlarında da olan bir durumla karşı karşıyayız. Dansımız yasaklanıyor. Kadınların tecavüze, tacize, cinsiyetçiliğe ve ataerkil sistemin tüm çirkin yüzlerine karşı yaptığı bu farkındalık amacı güden dansımız için yapamazsınız deniyor ve önümüze etten duvar örülüyor” denildi.

‘Bu dans kadınlar için özgürlük anlamına geliyor’

Açıklamanın devamında “Nedir dansımız yasaklayan şey? Biz açıklayalım. Bu dans kadınlar için özgürlük anlamına gelirken iktidar için kadınların itaatsizliği anlamına geliyor. Onlar tüm baskı aygıtları ile yani polisiyle toması ve jopuyla gözaltı ve cezalarıyla karşımızda duruyor. Havuz medyası yasakçı valisi, bakanı, milletvekili, TGB ve Ülkü Ocakları gibi faşizminden beslenen güruhlar tarafından hedef gösteriliyoruz” denildi.

Açıklama “Bilsinler ki biz kadınlar hiç bir zaman baskıya boyun eğmedik. Yine eğmeyeceğiz. Bizi susturamazsınız korkutamazsınız. Çünkü bizler yaşamak İstiyoruz. Ve özgürce insanca eşit bir şekilde yaşamak için mücadele edeceğiz” ifadeleri ile sonlandırıldı.

Danslı protestoya ilk ve tek müdahale Türkiye’de

İlk olarak Şili’de kadınlar, erkek şiddetini ve cinsel saldırıları 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde Las Tesis’in bestelediği “Tecavüzcü sensin” sözleriyle performatif bir eylem gerçekleştirmişlerdi. Sonrasında ise danslı protesto tüm dünyada dalga dalga yayılmıştı.

Kadın Cinayetleri Platformu’nun çağrısıyla İstanbul Kadıköy’de gerçekleşen eyleme ise polis müdahale etmiş, 7 kadın gözaltına alınmıştı.  Sonrasında polis müdahalesi  Ankara’da ve İzmir’deki eylemlerde de yaşanmıştı.  Eyleme katılan kadınlar hakkında TCK 301 (Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama) maddesi üzerinden soruşturma açılmıştı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.