Hayvan HaklarıManşet

HAKİM’den hayvan hakları ihlallerini izleme ve raporlamaya devam

0

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) 2020 yılında hayvan hakları ihlallerini, izlemeye ve raporlamaya devam edeceğini duyurdu. 2016 yılında başladığı izleme ve raporlama faaliyetini 2018 yılında geçici olarak durdurmak zorunda kalan HAKİM, bunun nedenini “izleme ve raporlama çalışmasını yürüten aktivistlerin, 2018 yılında, ağır hayvan hakkı ihlallerine maruz kalması sebebiyle yaşadıkları travma sonucu izleme faaliyetini sürdürememeleri” olarak açıklamıştı.

HAKİM Koordinatörü Fatma Biltekin şunları söyledi: “Kedi köpeklerden yaban hayvanlarına, çiftlik hayvanlarından egzotik türlere kadar hayvanların maruz bırakıldığı işkencelere ve hayvan hakları ihlallerinin tüm ayrıntılarına maruz kalmak, iki yıl boyunca her birini rapora dahil etmek düşündüğümüzden de zor oldu. Bu süreç sonunda HAKİM’i beraber kurduğumuz dostumuzu, hayvan ve insan hakları savunucusu Burak Özgüner’i 9 Kasım 2019 tarihinde kaybetmemiz ise, hem dostları olarak bizi, hem de hak mücadelesi veren tüm kesimleri derinden etkiledi. Yokluğuna alışamayacağımız böylesine büyük bir kaybın ardından, Burak’ın mücadelesini sürdürebilmek ve hem yerel hem de merkezi yönetimlerce hayvanların haklarının teslim edilmesini sağlamak için, 2020’de kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu anlamda yaşam savunucusu herkesin desteğini bekliyoruz.”

Biltekin, daha önce yayınlanan raporların hayvanların yaşadıkları hak ihlallerini görünür kılarak hayvan haklarının gündemde kalmasını sağladığını, bu yüzden de izleme ve raporlama çalışmasının çok değerli olduğunu belirtti.

Komite, 2016 yılında 1 milyar 156 milyon 407 bin 473 hayvanın yaşam hakkının ihlal edildiğini;  8 milyon 216 bin 506 hayvanın işkenceye uğradığını;  2 milyon 979 bin 752 hayvanın cinsel şiddete maruz bırakıldığını; 1 milyar 505 milyon 404 bin 792 hayvanın özgürlüğünün kısıtlandığını; 42 milyon 711 bin 818 hayvanın ise beden dokunulmazlığının ihlal edildiğini açıklamıştı.

Raporlar nasıl hazırlanacak?

HAKİM, raporların medya taraması, bilgi edinme başvuruları, resmi kurumların yayınladığı veriler ve vatandaşlardan gelen ihbarlara dayandırarak oluşturulacağını açıkladı.

Nasıl bildirilecek?

Komite, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yaşanan tüm hayvan hakları ihlallerini online ortamda toplayacak. Karşılaştığınız hayvan hakkı ihlalini burada yer alan online soru formunu* doldurarak Komite’ye ulaştırabilirsiniz.

Komite, ihbarların kendilerine ulaştırılması ile ilgili şunlara dikkat çekiyor:

“En fazla 10 dakikanızı alacak soruları yanıtlamanız, hayvan hakları ihlallerinin önlenmesi için büyük önem taşıyor. Verdiğiniz bilgiler tür fark etmeksizin tüm hayvanlara karşı Türkiye’de 2020 yılında işlenen ihlallerin daha iyi anlaşılmasını sağlayacak. Bu bilgiler analiz edilerek hayvan hakları ihlallerine dair rapor hazırlanacak. Rapor, ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile paylaşılarak Türkiye için her bakımdan işlevsel ve hak temelli bir hayvan hakları mevzuatı ve politikası geliştirilmesi için harcanan çabalara katkıda bulunacak.”

You may also like

Comments

Comments are closed.