Kültür-SanatHafta SonuHaftasonuManşet

Hermit] Sanmıştım ki- Ayşegül Sağlam

0

Anadolu kültüründe halının yeri ayrıdır. Önce yünler toplanır; Anadolu’nun  kadını bereketli ellerine alır örekeyi, ip yapar. Geçer tezgâhın başına; ilmek ilmek başlar kaderini yazmaya. Ne geçerse gönlünden o akseder iplere, bazen sevinci ama çoğu zaman kederi.  Manasız bir ipken hikâye olur dökülür halılara.  Değişen her şey gibi 1000 yıldır devam eden gelenek de değişti.  Halıları da erkekler dokuyor artık. Yani kadının hikâyesi artık onun elinde. İster kırar atar örekeyi, ister koparır söker ilmekleri, isterse dokur şiddetin ya da aşkın dilinde… Vicdanına kalmış yani; her şey onun elinde.  İşte “Sanmıştım Ki”yi izledikten sonra bunları sorgulamaya başlıyor insan.

Kadına şiddet konusu o kadar çok işleniyor ki… Ama bir şeyin çok olması, etkisinin çok olmasını gerektirmiyor elbette. Simit Sarayı da çok mesela ama sokaktakinin etkisini yaratamıyor. Çünkü soğuk, eğreti ve samimiyetsiz. İşte bu oyun sokak simidi gibi. Hijyenik değildir sokak simidi ama saray simidi gibi de sarı ampullerin önünde durup hijyenikmiş gibi davranmaz.  Dürüsttür. Göründüğü gibidir. Gerçektir. Biz zaten biliriz ve ona göre davranırız.

Bu oyun da böyle; duygu sömürüsü yok. Çünkü duygu o kadar güçlü ki sömürmeye gerek yok. Buna karşılık etkileyici müzikler eşliğinde müthiş oyunlar izliyoruz. Evet, “Sanmıştım Ki…” için dans tiyatrosu diyebiliriz.  Boğmayan ama ayakları yere basan güçlü bir metin ve güçlü oyunculuklar; bir saat boyunca, unuttuğumuz, yok saydığımız, bazen duymamak için kanal değiştirdiğimiz gerçekliğin ortasında bırakıyor bizi.

Yazdığı oyunu yönetmek üstelik koreografisini üstlenmek pek kolay bir iş olmasa gerek ama görünen o ki Arda Alpkıray, hepsinin üstesinden gelmiş. Zekice tasarlanmış oyun bu açıdan da seyircisini mutlu ediyor.

Oyuncuları; Ayça Bildik, Yeşim Egemen Özaydın, Sonya Dicle Çetin ve Kürşat Demir’i de canı gönülden tebrik ediyorum.

Bir sonraki oyun 4 Ocak ‘ta Emek Sahnesi’nde. Biletler; tiyatrolar.com, Emek Sahne gişe ve @atölyepasaport ‘ta…

Velhasıl kelam farklı çarpıcı ve gerçek bir oyun izlemek isterseniz kesinlikle izlemelisiniz.

You may also like

Comments

Comments are closed.