EkolojiManşet

Hava kirliliği yalnızca bedeni değil ruhu da etkiliyor

0

Hava kirliliğinin insan sağlığına etkilerini araştıran bir çalışma kirlilik seviyesinin ruh sağlığı üzerindeki etkilerini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kirlilik bedensel zararların yanında akıl sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor.

Araştırma, University College London’dan bir ekibin 16 ülkeden elde ettikleri verilere dayanıyor. Çalışmanın bulguları, hava kirliliğine maruz kalmanın depresyon riskini artırdığını ortaya koyuyor ve depresyonun tedavisinde temiz hava almanın önemine dikkat çekiyor.

Braithwaite: Hava acilen temizlenmeli

Araştırmacılardan Dr. Isobel Braithwaite, kirli havanın insan sağlığını kötü etkilediğinin, kalp ve solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkardığının uzun zamandır bilindiğini hatırlatarak, “Burada hava kirliliğinin ruh sağlığımız üzerinde de aynı şekilde ciddi zararları olduğunu gösteriyoruz ve bu da soluduğumuz havanın acilen temizlenmesi gerektiği anlamına geliyor” açıklamasını yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), toz ve duman gibi hava kirliliğine yol açan ince partiküllerin metreküp başı 10 mikrogramın altında tutulmasını öneriyor. Araştırmacılarsa küresel kirliliğin metreküp başı 44 mikrogramdan 25’e düşürülmesi halinde dünya çapında depresyona yakalanma riskinin %15 oranında azalabileceğini savunuyor.

İntihar oranlarını etkiliyor

Çevre Sağlığı Perspektifleri dergisinde yayımlanan başka bir çalışma da benzer şekilde, hava kirliliğiyle intihar arasındaki bağlantıyı ortaya koymuştu. Araştırma, intihar oranlarının hava kirliliğinin yüksek olduğu günlerde ölçülebilir şekilde arttığını ileri sürüyordu.

Avrupa Çevre Ajansı ise hava kirliliğinin 2016 yılında 400 bin erken ölüme neden olduğunu açıklamıştı.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.