Dünyaİklim KriziManşet

Filipinler’i vuran tayfun değil iklim adaletsizliği

0

Filipinler’de etkili olan Ursula (Phanfone) Tayfunu ve sonrasında meydana gelen sel felaketinde ölü sayısı 28, kayıp olarak bildirilen kişi sayısı ise 12’ye çıktı.

Yetkililer, ülkenin orta kesimlerinde yer alan Panay Adası ve güneydeki Samar eyaletinde etkili olan şiddetli rüzgarın yer yer saatte 150 kilometre hıza ulaştığını, aşırı yağışlar ve sel nedeniyle de 25 bin kişinin limanlarda mahsur kaldığını bildirdi.

Tayfun sebebiyle yaklaşık 60 bin kişi evlerini terk ederken, bölgede vapur ve uçak seferleri de iptal edildi. Ursula Tayfunu’nun şu anda Güney Çin Denizi üzerinde etkili olduğu ve şiddetininse azaldığı kaydedildi.

İklim adaletsizliği

İrili ufaklı 7 binin üzerinde adadan oluşan Filipinler, iklim krizinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Yılda ortalama 20 tayfun ve tropik fırtınanın görüldüğü Filipinler, “Pasifik Ateş Çemberi” olarak da bilinen Pasifik deprem kuşağında yer alıyor.

Karbon emisyonlarının küresel çapta artması ülkenin yaşadığı tayfun gibi insan kaynaklı felaketlerin sayısında ve şiddetinde de artışa sebep oluyor. Ülke aynı zamanda deniz seviyelerinin yükselmesinden de etkileniyor.

Öte yandan, Filipinler’in küresel karbon emisyonlarına olan katkısı da diğer ülkelere kıyasla oldukça az. 2018 yılında Filipinler’de kişi başına düşen karbon emisyonu miktarı 1.8 ton olarak kayda geçti. Aynı yılda, Suudi Arabistan tarafından salınan kişi başı emisyon miktarı 18.6, ABD’de 16.1, Türkiye’de ise 5.1 ton olmuştu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.