TürkiyeManşet

AYM Wikipedia için ihlal kararı verdi

0

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, internet ansiklopedisi Wikipedia‘nın Türkiye’de 29 Nisan 2017 tarihinden beri erişime kapalı olmasını ifade özgürlüğünün ihlali olarak değerlendirdi.  İnternet ansiklopedisi Wikipedia’nın sahibi Wikimedia Vakfı erişim yasağı nedeniyle Anayasa Mahkemesi‘ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

Anayasa Mahkemesi daha önce, başvuruyu ele almış, ancak başvurunun niteliği itibarıyla Genel Kurul tarafından karara bağlanması gerekli görüldüğünden, Genel Kurula sevkine karar vermişti.

Oy çokluğuyla karar verildi

Başvuruyu görüşen Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, sitenin tamamına erişimin engellenmesinin, ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna karar verdi. İhlal kararının 6’ya karşı 10 üyenin oyuyla alındı.

Neden yasaklanmıştı?

Wikipedia’nın çevrimiçi tüm yayınlarına erişim, “Türkiye’yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan içerikler” nedeniyle BTK tarafından 29 Nisan 2017 tarihinde engellenmişti. Wikipedia’nın bağlı bulunduğu Wikimedia Vakfı, 5 Mayıs 2017 tarihinde Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak yasağa itiraz etmiş, ancak itiraz “iki ayrı URL adresinde bulunan içerikten dolayı” reddedilmişti.

Mahkemeye yapılan itiraz sürecinde, erişim yasağına neden olan içeriklerin İngilizce Wikipedia’da yayımlanan “Foreign Involvement in the Syrian Civil War” (Suriye İç Savaşına Yabancı Müdahalesi) ve “State-sponsored Terrorism” (Devlet Destekli Terörizm) başlıklı makalelerde Türkiye’ye ayrılan bölümler olduğu ortaya çıkmıştı.

Mahkemenin gerekçeli kararında, “İki ayrı URL adresinde bulunan ve talebe konu edilen içeriklerde, ‘Türkiye Cumhuriyeti devletinin, Suriye’de yaşanan iç savaşı başlatanlardan olduğu, terör örgütlerini desteklediği, silah yardımında bulunduğu’ gibi uluslararası platformda ve ülke içerisinde saygınlık ve itibarını zedeleyecek, terörü destekleyen bir devlet olduğu izlenimi verecek derecede haksız nitelikte saldırının bulunduğu anlaşılmıştır” ifadelerine yer verilmişti.

AİHM’e taşındı

Geçtiğimiz Mayıs ayında da Vakıf, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşımıştı. Konuyu öncelikli olarak ele alan AİHM getirilen erişim yasağının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile uyumlu olduğunu kanıtlaması için hükümete ekim ayı sonuna kadar süre vermişti.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.