Tarım-GıdaManşet

Kartal Organik Pazarı 10 yaşında: Pahalı ama ilaçlara para vermekten daha mantıklı

0

Haber: Tuğba Baykal

İstanbul Anadolu Yakası’nın ilk organik pazarı Kartal’da 10’uncu yılını tamamladı. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ile Kartal Belediyesi’nin 2009 yılında başlattığı pazar projesi ile tüketicilerin organik ürünlere erişimi sağlanıyor.

Pazarda satılan ürünlerin ekolojik sertifikalı olması gerekiyor. Bu ürünlerin denetiminden ise Kartal Belediyesi sorumlu. Ekolojik pazarın 10’uncu yıl kutlamalarına katılan Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel pazarda doğrudan üreticilerle tüketicileri buluşturduklarını söylüyor:

“Organik pazarda birçok memleketten gelen, Hatay’dan, Çanakkale’den, Antalya’dan gelen üreticiler tüketici ile buluşuyor. Biz Kartal Belediyesi olarak Buğday Derneği ile beraber gıda mühendisleri ile bunların kontrollerini yapıyoruz. Sertifikaların düzenli kontrolü de bizlerin sorumluluğunda. Periyodik olarak numuneler alarak ürünlerin denetimini yapıyoruz ve zabıtalarımız da güvenlikten sorumlu  ”

Organik Pazar İstanbul’da ilk olarak Şişli’de kurulmuştu. Kartal Organik Pazarı ise İstanbul’un ikinci organik pazarı. 10’uncu yıl dolayısı ile ise Kartal Belediyesi’nin de katkıları ile pazarda çeşitli etkinlikler de düzenlendi.

Pazar alanında kurulan Etkinlik Çadırı’nda Zehirsiz Sofralar Söyleşisi ve belgeseli gösterildi. Gün boyunca müzik dinletisinin devam ettiği alanda, özellikle çocuklara yönelik çeşitli atölyeler düzenlendi.

 ‘Yöre halkı memnun’

Pazara ağırlıklı olarak Kartal ilçesinden insanlar alışverişe geliyor. Fakat Anadolu yakasının çeşitli ilçelerinden de pazara katılım oluyor. Pazarın müdavimlerinden Özgü Ötünç sebze meyve ihtiyacını ekolojik pazardan karşıladığını söylüyor:

“Zehirsiz ürünler tercih ediyorum, çünkü pek çok hastalığın sebebinin bu zehirler olduğunu biliyorum. Fakat şunu da eklemem gerekiyor daha fazla insanın ekolojik pazardan alışveriş yapabilmesi için fiyatların daha düşük olması gerekiyor. Ne kadar fazla talep olursa ona göre üretim artıyor ve üretim miktarı artarsa da maliyet düşüyor. Bu döngüyü yakalamak için de daha çok insanın buralardan alışveriş yapması gerekiyor. ”

Ötünç ürünlerin fiyatlarının yüksek olmasına rağmen, organik pazardan alışveriş yapmanın daha mantıklı olduğunu savunuyor: “Fiyatlar yüksek ama hesapladığınızda bir doktor parası ilaç parası bunlar da çok pahalı, sağlıksız beslenince de böyle masraflar çıkıyor. Bu yüzden aslında beslenmeye masraf etmek hastalık masrafından daha anlamlı”

‘Pestisiz ve ilaçların kullanılmadığı tarım modeli, doğa için de önemli’

Pazar esnafından Ercüment Yıldırım ise beyaz yakalı iken işini bırakıp pazarcılığa başlamış. Sağlıklı gıdanın peşine düşüp organik tarım ve bitki üretimleri üzerine eğitim aldığını söylüyor. Artık organik pazarlarda tezgâh sahibi ve üretici noktasına kadar geldiği için de memnun: 

“7 yıldır organik pazarlarda tezgâh sahibiyim, aynı zamanda üretici temsilciliği de yapıyorum. Bu pazarlarda ya üretici doğrudan kendisi satış yapıyor ya da pazara gelemiyorsa da temsilcisi dolayısı ile ürünlerini tüketiciye ulaştırıyor. Organik üreticileri artırmaya çalışıyoruz, köylere gidip konuşmalar yapıyoruz.”

Yıldırım tarımın organik hale gelmesi için çeşitli etkinlikler düzenliyor. Pestisitlerin, ilaçların olmadığı bir tarım modelini köylerde yaygınlaştırmak için çalışmalar yapıyorlar. Örneğin İstanbul’un gıdası İstanbul çevresinden temin edilirse bunların kullanımının azalacağını söylüyor. Bunun ayrıca doğanın korunması için de gerekli olduğunu savunuyor.

Kartal’da Hükümet Caddesi’nde eski Belediye Binası’nın yanında kurulan Pazar alanına ulaşım başka ilçelerden Marmaray yolu ile sağlanabiliyor. Her pazarda kurulan Kartal Ekolojik Pazarı’nda bakliyattan meyve sebzeye, süt ürünlerinden temizlik malzemelerine hemen her çeşit tüketim malzemesini bulmak mümkün.

 

 

More in Tarım-Gıda

You may also like

Comments

Comments are closed.