Sivil ToplumManşet

Greenpeace ile eski çalışanı arasındaki anlaşmazlıkta uzlaşma sağlandı

0

8 yıldır çalıştığı Greenpeace’in işten çıkarttığı Kıymet Aram’ın işten çıkma süresince yaşadığı haksızlıklar sebebiyle kurumun Şişli’deki binası önünde başlattığı oturma eyleminin 10. gününde uzlaşma sağlandı.

Greenpeace bir özür yazısı yayınlayarak “Gerek dava süreçleri gerekse işten çıkarılma sürecinde Kıymet Aram’a hissettirdiğimiz olumsuz duygulardan ötürü çok üzgünüz ve kendisinden tüm bunlar nedeniyle samimiyetle özür dileriz” ifadelerini kullandı. Sonraki sürecin diyalog içerisinde yürütüleceği sözünü verdi.

Aram ise “Greenpeace Akdeniz’in özür açıklamasından dolayı kendilerine teşekkür ederim” diyerek bundan süreci diyalog ile yüreteceklerini, eylemini sonlandıracağını duyurdu.

Ne olmuştu?

Kıymet Aram, işten çıkarılmasının ardından İstanbul 23. İş Mahkemesi’ne işe iade davası açmış ve bu davayı kazanmıştı. İşe iadeyi kabul etmeyen Greenpeace’in mahkemece hükmedilen tazminatı eksik ödediğini ve bu süreçte kurum ile iletişim kuramadığını söyleyen Aram, Greenpeace önünde oturma eylemine başlamıştı.

10 Aralık günü başlattığı oturma eyleminde konuşan Aram,  “Çevre için mücadele ettiğini iddia eden bir kurum işçi haklarını ihlal etmemeli” ifadelerini kullanmıştı. Greenpeace ise karşı açıklama yaparak işten ayrılma sebebinin Aram’ın resepsiyonist olarak çalıştığı pozisyonun kapanması olduğunu, sonrasındaki tüm ödemelerin gerçekleştirildiğini söylemişti.

Greenpeace: Eksik görev tanımından dolayı üzgünüz

10 günlük oturma eyleminin sonucunda uzlaşma sağlandı. Greenpeace Akdeniz Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada  “Kıymet Aram, Greenpeace Akdeniz’de resepsiyonist ve idari işler sorumlusu pozisyonlarında görev almış, çok kıymetli bir çalışanımızdı” ifadeleri kullanıldı. Kurum, önceki karşı açıklamalarında Aram hakkında eksik görev tanımı yaptıkları için üzgün olduklarını belirtti. Grenpeace tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

2018 yılı sonunda Kıymet Aram işten çıkarılmış olup, işten çıkarıldığında kıdemine bağlı işçilik alacakları ödenmiştir. İşe iade ve kalan işçilik alacaklarıyla ilgili Kıymet Aram iş mahkemelerinde davalar açmış ve lehine sonuçlanan işe iade davasında mahkemenin hükmettiği tazminat kendisine ödenmiştir. Kıymet Aram’ın eksik hesaplandığını ifade ettiği tazminat miktarı ile ilgili uzlaşma ve diğer alacaklarına ilişkin dava süreci devam etmektedir. Gerek dava süreçleri gerekse işten çıkarılma sürecinde Kıymet Aram’a hissettirdiğimiz olumsuz duygulardan ötürü çok üzgünüz ve kendisinden tüm bunlar nedeniyle samimiyetle özür dileriz.

‘Kendisiyle diyalog süreci başlattık’

Bu sürecin yaşanmamış olmasını isterdik ancak Kıymet Aram’ın barışçıl protesto hakkına da saygı duyuyoruz. Kendisiyle diyalog süreci başlattık ve yaşanan anlaşmazlığın giderilmesi için gerekenlerin yapılmasından yana davranacağımızı bildirdik.

Kıymet Aram’la Greenpeace çatısı altında birlikte çalıştığımız için ve bu süreci barışçıl yolla  sona erdirmiş olmaktan dolayı mutluyuz. Kendisine kurumumuzda çalıştığı süre içinde değerli katkılarından ve emeklerinden dolayı teşekkür ederiz. Bu vesileyle kendisine her zaman kapımızın açık olduğunu hatırlatmak isteriz.

Aram: Eylemimi sonlandırıyorum

Kıymet Aram ise uzlaşma ile ilgili bir açıklama yayınladı ve oturma eylemini sonlandıracağını belirtti. Açıklamasında “ Avukatım Ceren Soner Baykal ile beraber 18.12.2019 tarihinde Greenpeace Akdeniz ile olumlu bir görüşme gerçekleştirdik.  Benzer üzüntülerin bir daha yaşanmaması adına sürecin takipçisi olacağımı ve 10. gününde eylemimi sonlandırdığımı bildirir, Greenpeace Akdeniz’in özür açıklamasından dolayı kendilerine teşekkür ederim” dedi.

 

 

 

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.