Hayvan HaklarıManşetUlaşım

Adalılardan fayton ve at ölümlerine karşı İBB’ye çağrı

0

İstanbul Adalar‘daki sivil toplum kuruluşları, atların hastalığı ve fayton sorunuyla ilgili açıklama yaparak bu iki sorunun birbirleriyle alakalı olduğunu ve Adalar’ın SİT alanı olduğu gerçeği göz önünde tutularak çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi.  Kurumlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nden “ulaşım eylem planının” tamamlanmasını istedi.

Ada Gönüllüleri Derneği, Adakademi Vakfı, Adalar Vakfı, Arka Güverte, Adalar Denizle Yaşam, Spor ve Kültür Derneği (ADYSK), Burgazada Kültür ve Kalkınma Derneği, Cesaret Derneği, Dünya Mirası Adalar Girişimi, Heybeliada Kütüphane Derneği  ve Kamino Yelken Spor Kulübü Derneği tarafından yapılan ortak açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

‘Ölü sayısının artacağından endişe ediyoruz’

Adalar’da tek tırnaklı hayvanlarda (at, eşek) yapılan taramalarda tanısı konulan ruam hastalığı nedeniyle şu ana kadar faytonlara koşulan 81 atın itlaf edildiği açıklandı. Bu sayıya yenilerinin de eklenebileceğinden endişe ediliyor.

Atların gömülmesi için açıldığı söylenen çukurlar. Fotoğraf: Tuğba Baykal

Geçen yıl da benzer önlemler alındı

Adalar Kaymakamlığı Adalar’a at giriş çıkışının yasaklandığını duyurdu. İstanbul Valiliği bir dizi önlem açıkladı. Bu önlemler arasında faytonlara 3 ay süreyle atların koşulmasının yasaklanması, İSPARK ahırları dışında kalan ve izinsiz-ruhsatsız olan tüm ahırların yıkılması, bir karantina ahırının yaptırılması, dezenfeksiyon-temizlik gibi işlemler bulunuyor. Daha önce de buna benzer önlemlere başvurulmuş (Şubat 2018), ancak ardından beklenen köklü çözümler yürürlüğe konulamamış, kaos-denetimsizlik-kuralsızlık devam etmişti.

Akülü araç kullanıma meşruiyet kazandırabilir

Konuyla ilgili olarak Şubat 2018’de yaptığımız açıklamada atların belirli süreyle faytona koşulmamasının gerekliliği konusunda kuşkularımız olduğunu belirtmiş, bu süre boyunca Adalar’da ulaşımın nasıl sağlanacağı konusunda bir önlem bulunmaması nedeniyle, ulaşım hakkının zedeleneceğini ve giderek önü alınmaz bir şekilde yaygınlaşmakta olan bireysel ulaşım araç (akülü) kullanımına meşruiyet kazandırılacağını söylemiştik.

Parçalı önlemler kaosu arttırır

Her adadaki faytonların sayısı, kullanım güzergâhları, ulaşım ve gezinti aracı tanımları, alternatif toplu ulaşım araçları, bisiklet, akülü ve motorlu araçların kullanımlarını da içeren “ulaşım eylem planı” acil olarak hazırlanmadan ve buna ilişkin önlemlerin zamana yayılmış bir şekilde alınması sağlanmadan yürürlüğe konacak parçalı önlemlerin, var olan kaosu artırmaktan başka bir sonuç vermeyeceğini dile getirmiştik. Şimdi de aynı durumla karşı karşıyayız.

 

Saraçhane Parkı’ndaki Yaşam Nöbeti Fotoğraf: Elif Ünal

Açıklamada İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulunduklarını söyleyen kurumlar şu taleplerde bulundu:

  • Şu andaki öncelik, hayattaki atların sağlıklı kalmalarıdır.
  • Ruam testleri şeffaf bir şekilde tamamlanmalı, sonuçlar kamuoyuyla paylaşılmalı, faaliyetine izin verilen ahırlarda koşulların yeni salgınlara meydan vermeyecek şekilde iyileştirilmesi için önlem ve denetimler kesintisiz uygulanmalı, Valilik Mahalli Çevre Kurulu kararlarına uygun olarak bir karantina ahırı acil olarak hayata geçirilmeli; ruam hastalığı dâhil at sağlığı ve denetimi konusunda uzman veterinerler işbaşı yapmalı ve Adalar’daki atların bakım sorumluluğu tümüyle İBB tarafından üstlenilmelidir.
  • Hazırlıkları yürütülen ve sonuç aşamasına geldiği söylenen Adalar Ulaşım Eylem Planı bir an önce tamamlanmalı ve sonuçlandırılmak üzere katılıma açılmalıdır.
  • Bütünsel SİT alanı olan Adalar’ın özel durumu dikkate alınarak hazırlanacağını umduğumuz planın, zamana yayılmış ve aşamalı olarak yürürlüğe konmasına; hayvan sağlığı ve haklarının yanı sıra ulaşım, istihdam, mülkiyet ve çalışma gibi en temel insan haklarına duyarlılıkla uygulanmasına özen gösterilmelidir.
  • At ve insan ilişkisinin, nostalji ve kültürel haklardan öte karşılıklı haklar ve dayanışma temelinde kurgulanarak yaşatılması için Adalar’ın son şans olduğu unutulmamalıdır.

You may also like

Comments

Comments are closed.