DünyaManşet

Brexit onaylandı

0

Başbakan Boris Johnson‘ın Avrupa Birliği ile vardığı ayrılık anlaşması, Brexit’i yasalaştıracak tasarıya Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası’nda kabul edildi.  Yapılan ilk oylamada 358 milletvekili kabul, 234 milletvekili ise ret oyu verdi

Brexit anlaşmasına göre İngiltere 31 Ocak‘ta AB’den ayrılacak. Taraflar 2020 sonuna kadar, bundan sonraki ilişkilerini düzenleyecek kapsamlı bir anlaşma yapmaya çalışacak. O süreçte İngiltere’nin AB içindeki hakları ve yükümlülükleri büyük oranda aynı kalacak.

Brexit süreci

Eski Başbakan Theresa May liderliğindeki azınlık hükümeti, AB ile varılan Brexit anlaşmasını Parlamentodan geçirmeyi başaramamıştı. 29 Mart’ta gerçekleşmesi gereken Brexit önce 31 Ekim’e, ardından da 31 Ocak 2020’ye ertelenmişti. İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya’dan oluşan Birleşik Krallık’ta, AB referandumunda yüzde 48’e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı.

Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti, geçen hafta yapılan erken genel seçimde yüzde 43,6 oy alarak 365 milletvekili çıkarmış ve tek başına hükümeti kurmuştu. Seçim sonuçlarına ilişkin konuşan Başbakan Boris Johnson, “Bu aşamada, bu tek ulus Muhafazakar Parti hükümetine, sadece Brexit’in gerçekleştirilmesini sağlamak değil, aynı zamanda bu ülkeyi birleştirmek ve ilerletmek için de yeni ve güçlü bir yetki verildiği görünüyor” demişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.