Enerjiİklim KriziManşet

Güneş enerjisine teşvik, geri ödeme süresini 2 yıla düşürebilir

0

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) tarafından yayımlanan rapora göre, Türkiye ek teşviklerle mevcut destek mekanizmasını güçlendirerek güneş enerjisi sistemlerinin geri ödeme süresini bugün 7 yıla, 2030 yılı itibarıyla ise 2 yıla düşürebilir.

Yeni Teşvikler Türkiye’nin Çatı Tipi Güneş Enerjisi Sektörünü Aydınlatıyor raporuna göre, çatı pazarında kurulum harçlarının ve katma değer vergisinin kaldırılması enerji bağımsızlığına giden yolun önünü açabilir. Geçtiğimiz yıl saha tipi güneş kurulumlarında hızlı bir artış yaşayan Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli, Avrupa pazarının önde gelen ülkeleri Almanya ve İngiltere’nin oldukça üzerinde.

Mayıs ayında yürürlüğe giren ulusal mahsuplaşma düzenlemesi Türkiye’de çatı tipi güneş enerjisi sistemlerinin çoğalması için kapıyı araladı. Ancak rapora göre, bu sistemlerin kullanımının ülke çapında daha hızla yaygınlaşabilmesi için ek teşviklere ihtiyaç var.

Wynn: Kömür ithalatını azaltabilir

Raporun yazarlarından IEEFA Enerji Finansmanı Analisti Gerard Wynn Türkiye’nin güneş enerji sistemlerinin dünyanın en hızlı büyüyen pazarlarından biri olduğunu söyledi. Hanelerin de bu teknolojiyi kullanmaya istekli olduklarını söyleyen Wynn,  “öncelikle biraz daha fazla finansal desteğe ihtiyaçları var” dedi. Türkiye’nin bu sektörü desteklemesiyle ithal kömür kullanımını azaltabileceğine değinen Wynn şu ifadeleri kullandı:

Türkiye’de güneş enerjisinden elektrik üretmenin güzelliği, ülkenin hem diğer ülkelere nazaran çok daha avantajlı olduğu doğal bir enerji kaynağından yararlanıyor olması, hem de oldukça pahalı olan kömür ithalatını bu sayede azaltabilecek olması -Türkiye 2018 yılında kömür ithalatına bir önceki yıla göre %12 artışla toplam 4,4 milyar ABD doları ödedi.

İlk yatırım maliyeti tasarruf ile karşılanabilir

Rapor, hükümetin mahsuplaşma düzenlemesini çatı tipi güneş enerjisi sistemlerinin gelişmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriyor ve yeni teşvikler sayesinde hanelerin, güneş enerjisi panelleri için yaptıkları ilk yatırım maliyetlerini elektrik faturalarında sağladıkları tasarrufla karşılayabileceklerini ortaya koyuyor.

Özenç: Geri ödeme süresi kısaltılabilir

Raporun yazarlarından Ekonomist Bengisu Özenç ise yapılan modellemelerin sonuçlarını  “Güncel piyasa verileri ışığında yaptığımız hesaplamalar, çatı üstü kurulumlarında geri ödeme süresinin bugün 11 yıla indiğini gösteriyor. Ancak yatırımların hızlanması için bu düşüş elbette yeterli değil. Raporda değindiğimiz ek teşvikler geri ödeme süresini 7 yıla kadar kısaltabilir” şeklinde paylaştı.

‘Ek teşvikler uygulanmalı’

Rapor, çatı tipi güneş enerjisi sistemlerinin tüketiciler arasında yaygınlaşması için ek adımların atılmasını öneriyor. Bu adımlar şöyle; ilk yatırım maliyetlerini düşürmek için güneş enerjisi panellerine uygulanan KDV’nin kaldırılması; güneş enerjisi panel kurulumu için alınan kredinin geri ödemelerinin ev kredisine veya elektrik faturasına entegre edilmesi ve şebekeye verilen elektrik için teşviklerin Avrupa ülkelerinde uygulanan seviyelere çekilmesi.

Güneş enerjisi teknolojilerindeki ilerlemenin getireceği maliyet düşüşlerinin geri ödeme süresini daha da kısaltacağına dikkat çeken Wynn, “Güneş enerjisi sistemleri maliyetlerinin önümüzdeki yıllarda da düşmeye devam edeceğini hesaba kattığımızda, geri ödeme süresinin 2030 yılında iki yıla kadar inebileceğini görüyoruz,” dedi.

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü

Kurum, küresel ölçekte enerji ve çevreyle ilgili finansal ve ekonomik konularda araştırma ve analizler gerçekleştiriyor. Enstitü; kapsamlı, sürdürülebilir ve karlı bir enerji ekonomisine dönüşümü hızlandırmayı amaçlıyor.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.