İklim KriziEnerjiManşet

Avrupa Birliği doğal gaz ve nükleeri artık ‘yeşil’ kabul etmeyecek

0

Avrupa Parlamentosu’ndaki milletvekilleri tartışmalı geçen bir sürecin ardından çevresel açıdan sürdürülebilir yatırımlar için ortak sınıflandırma sistemi üzerinde anlaştılar.  Anlaşma, yatırımcılara ve tüketicilere, açıkça çevreci olarak kabul edilebilecek ekonomik faaliyetleri belirleme konusunda yardımcı olacak sürdürülebilir finansman için bir çerçeve oluşturma yolundaki ilk adım.

Nükleer ve gaz artık ‘yeşil’ kabul edilemeyecek

16 Aralık Pazartesi günü üzerinde uzlaşılan sürdürülebilir finansman kural kitabı ile Avrupa Birliği’nin nükleer ve doğal gaz enerjilerini “yeşil” kabul edip etmeyeceğini dair tartışma da sona ermiş oldu. Böylece, nükleer ve doğal gazın iklim krizine karşı geçiş yakıtları olarak kullanılabilmesinin önüne geçildi.

Geçen haftaki konuşmalarda nükleer ve gazın yeşil kabul edilmemesi önerisi dokuz ülke (Fransa, Birleşik Krallık, Çekya, Polonya, Macaristan, Slovakya, Bulgaristan, Romanya, Slovenya)  tarafından bloke edilmişti. Ülkeler nükleere ve doğal gaza yatırımların etkileneceğine yönelik çekincelerini belirtmişti.

Yeşil badananın önüne geçiyor

Finansman kural kitabı ile Paris Anlaşması’nın tamamıyla uyumlu yatırımların artacağı anlamına geliyor. Taksonomi aynı zamanda yeşil yıkamayı sonlandırmayı ve şirketleri çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) faktörlerini ve risklerini ifşa etme zorunluluğu getiriyor.

Sonraki süreç

Kesin onay Çarşamba günü AB büyükelçileri tarafından ve muhtemelen Ocak 2020’de yapılacak genel kurul oyu ile verilmiş olacak. Ancak bu süreçlerde dosya içeriği üzerindeki tartışmaların tekrar açılmayacağı varsayılıyor.

Komisyonun, 2020 yılı sonuna kadar “düşük karbonlu”, “geçiş” veya “olanak sağlayan” farklı kategorilerdeki teknik özellikleri hazırlaması bekleniyor, ancak tüm etiketler Sürdürülebilir Finans Teknik Uzman Grubu tarafından geliştirilecek.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.