DünyaManşet

İskoçya’dan bağımsızlık sinyali: Bizi zorla tutamazsınız

0

Birleşik Krallık‘ta geçtiğimiz Perşembe günü yapılan seçimlerde Brexit yanlısı Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti, tarihinin en yüksek oy oranlarından birini alarak seçimin galibi oldu. Demografik olarak yaşlı kesimin ağırlıkta oy kullandığı seçimlerde analistlere göre mülteciler ve ekonomik kaygılar ağır bastı.

Seçim sonuçları gelir gelmez İskoçya’dan da hem parlamento hem sokak nezdinde bağımsızlık çağrıları yükselmeye başladı.

‘Bizi zorla Krallık’ta tutamazsınız’

İskoçya Başbakanı ve İskoçya Ulusal Partisi Lideri (SNP) Nicola Sturgeon, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a ülkesini Birleşik Krallık’ta zorla tutamayacağını söyledi. SNP, 12 Aralık’ta yapılan erken seçimlerde İskoçya’yı Avam Kamarası’nda temsilen 59 sandalyeden 48’ini kazandı.

BBC’ye konuşan İskoçya Başbakanı “Birleşik Krallık devam edecekse bu karşılıklı rıza ile mümkün olacaktır. İskoçya’yı isteği dışında zorla krallıkta tutamazsınız” ifadelerini kullandı.

Ülkede 2014 yılında yapılan referandumda Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth, “Umuyorum ki halk geleceği konusunda çok dikkatli düşünecektir” demişti.

Ülkede, Birleşik Krallık Seçim Komisyonu‘nun önerisi doğrultusunda,  18 Eylül 2014’te yapılan referandumda,  seçmenlere “İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?” sorusu yöneltilmiş; yüzde 44.7 evet , yüzde 55.3 hayır oyu çıkmıştı.

İskoçya’nın Glasgow şehri, önümüzdeki yıl Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ne de ev sahipliği yapacak.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.