EkolojiManşet

İris Gölü kanal açılarak kurutuluyor

0

İzmir’de Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKA) ilan edilen Karaburun‘daki İris Gölü‘ne kanal açıldı. Karaburun Kent Konseyi, özel mülk olan gölün suyunun tahliye edilerek, bölgenin imara açılmaya çalışıldığını ileri sürdü. Konsey, İris Gölü’nün, kamulaştırılarak koruma altına alınmasını istedi.

Nesli tükenme tehlikesi altındaki bahçe çintisi, çayır incir kuşu, tepeli toygar, tepeli pelikan, tepeli karabatak, karabaş martı, küçük kerkenez, bıyıklı doğan gibi kuş türlerinin üreme sahası olan İris Gölü’, 1978 yılında özel mülkiyete geçti. Yine o yıllarda, göl tabanına açılan kanallar aracılığıyla İris’in suyu boşaltıldı. Kurutulmaya çalışılan göl zaman içerisinde kendini yenileyerek doğal yapısını korudu.

‘Dipsiz Göl olmasın’

Gölün kamulaştırılarak koruma altına alınmasını isteyen Karaburun Kent Konseyi Başkanı Goncagül Karaağaç Ekici, kepçelerle kazılan gölün doğal yapısına zarar verildiğini söyledi. Karaburun Yarımadası‘nın tek sulak alanı olan İris Gölü’nün yine göçmen kuşlara ev sahipliği yapan önemli bir biyoçeşitliliği de içerisinde barındırdığını aktaran Ekici şöyle konuştu:  “Henüz geç kalınmış değil. Bu kanalların acilen önünün kapatılması ve su tutma kapasitesinin düşmemesi sağlanmalı. Dipsiz Göl’ü altında hazine var diye kuruttular. Oradaki gözle görülen görülmeyen bir sürü canlıyı öldürdüler. Biz buranın da kaderinin aynı olmasını istemiyoruz. O nedenle burası Dipsiz Göl olmasın. İris Gölü’nü koruyalım.”

Kamulaştırma talebi

Kent Konseyi Genel Sekreteri Aykut Uçar ise şunları söyledi: “Siz buraya bir tahribat yaptığınızda, sadece burayı tahrip etmiş olmuyorsunuz. Aynı zamanda kuzey-güney aksında kuşların var olduğu ekosistemi de bozuyorsunuz. Göle müdahale yapıldığında, kara ekosistemi bozuluyor. Buraya yapılacak müdahale, sadece göle değil tüm bölgeye zarar verecek. Bizim beklentimiz bir an önce buranın kamulaştırılması ve arazinin şahıslardan alınarak yeryüzüne devredilmesi. Buranın acilen kamulaştırılarak, sulak alan ilan edilmesi ve koruma altına alınmasını istiyoruz.”

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.