COP25İklim KriziManşet

Ülkeler anlaştı: Avrupa, 2050’de iklim nötr olacak

0

Avrupa‘da, iklim eylemi konusundaki artan hareketlilik yeni bir seviyeye ulaştı. AB devlet Başkanları ve Polonya hariç hükümetler Avrupa’yı 2050 yılına kadar ilk iklim nötr kıta yapma hedefini benimsedi.

Hedeften muaf olmak isteyen Polonya, bu aşamada üye bir devletin söz konusu vaadi bu şekliyle yerine getirmesinin mümkün olmadığını belirterek, Avrupa Konseyi’nin 2020’de tekrar bu konuyu tartışmak zorunda kalacağını bildirdi. Polonya’nın hedefin kendisi değilse de uygulama konusundaki endişesi iki yönlü. Bir yandan yerel olarak iklim nötrlüğüne ulaşmak için daha fazla zaman kazanmaya çalışıyorlar, bir yandan da AB bütçesindeki mevcut destek konusunda daha fazla netlik görmek istiyorlar.

Yeşil Anlaşma kapsamındaki öneriler, kimseyi geride bırakmayacağını hissettirecek şekilde elden geçirilecek ve planlandığı gibi yayımlanacak. Bu, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi’nin (COP25) son saatlerinde, beklendiği gibi hareketliliği azaltsa da dünyanın en büyük ekonomisinin otuz yılda net sıfır emisyonlara geçme niyeti ve 2020 başlarında buna yasal çerçeve sağlanması hakkında bir şüphe bulunmuyor. Karar, diğer önemli ekonomilerin Paris Anlaşması’na uymaları için de önemli bir simge. AB ülkelerinin sadece kendi sosyo-ekonomik çıkarlarını gözetmediğine dair bu işaretin, küresel ticareti ve sıfır karbon teknolojisiyle ilgili çalışmaları güçlü biçimde etkilemesi bekleniyor.

AB’nin yaptığı analize göre, 2050’ye kadar birlik içinde net sıfır emisyona ulaşılması halinde şu sonuçlar görülecek:

  • GSYİH, baz senaryoya göre% 2 artacak,
  • İstihdam% 0.9 artacak ve 2.1 milyon ek iş yaratılacak,
  • Enerji ithalatına bağımlılık bugünkü oran olan % 55’ten 2050’ye kadar% 20’ye düşecek,
  • Fosil yakıt ithalat faturası (şu anda yılda 266 milyar Euro) % 70’den fazla düşecek,
  • Atmosferdeki zararlı partiküllerin neden olduğu hava kirliliğinden kaynaklanan sağlık sorunları yüzünden çıkan maliyet yılda yaklaşık 200 milyar Euro azalacak.

Liderler Avrupa Komisyonu’nu 2030  için -COP26’dan önce iyi bir zamanda- bir Ulusal Katkı Beyanı (NDC) güncellemesi için teklif sunmaya davet etti. Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, geçtiğimiz günlerde Avrupa Yeşil Düzeni teklifini açıklamış ve “2020 yazında, AB’nin emisyonlarının en az (1990’a göre) % 50 ila % 55’e düşürülmesi  hakkında bir plan önereceğini” belirtmişti. Daha yüksek 2030 hedefleri üzerine yapılan tartışmalar, Polonya tavrını yumuşatmasa da, paralel olarak başlayacak gibi görünüyor.

Polonya hükümetinin tavrına rağmen, Polonya halkı AB iklim politikalarını büyük çoğunlukla destekliyor. Avaaz’ın bu haftanın başlarında yayımlanan yeni anketinde Polonyalıların ezici bir çoğunluğunun (10 Polonyalıdan yedisi) hükümetlerinden AB’nin politikalarına oy vermesini istediği ortaya çıktı. Polonyalıların yüzde 81’i de AB’nin Yeşil Düzen Anlaşmasını destekliyor.

Paris Anlaşması uyarınca, tüm ülkelerin 2030 iklim taahhütlerini, en geç Kasım 2020’de Glasgow’da gerçekleşecek COP26 BM İklim Konferansı’na kadar güncellemesi gerekiyor.  AB’nin 2030’da % 40’lık emisyon azaltma hedefi de dahil olmak üzere mevcut vaatleri tam olarak uygulansa bile, UNEP Emisyon Açığı Raporu’na göre, dünya sanayi öncesi seviyelerden 3,2 ° C daha sıcak olacak.

More in COP25

You may also like

Comments

Comments are closed.