DünyaManşet

Evo Morales Arjantin’e sığındı

0

Arjantin Dışişleri Bakanı Felipe Sola, Bolivya’da muhalefet ve ordunun baskısıyla istifa eden eski Devlet Başkanı Evo Morales’in sığınmacı olarak ülkelerine geldiğini açıkladı.

Sola, telefonla katıldığı TN televizyonundaki programda, Morales ve beraberindekilere ilişkin şunları söyledi: “Ülkeye giriş yapabilmeleri için kendilerine iltica hakkı verildi ancak şu anda sığınmacı statüsüne geçmek için gerekli işlemleri yapıyorlar ki bu farklı bir durum. İltica ile sığınma arasındaki fark, sığınma hususunda bazı şartlar var, ilticada böyle bir durum söz konusu değil.”

Euronews’in aktardığına göre, Morales’in Arjantin’de kendisini daha iyi hissettiğini belirten Sola, “Bizden özel bir koruma da istemedi. Biz Morales’ten politik açıklamalar yapmamasını istiyoruz, kendisinden talebimiz bu” ifadelerini kullandı.

Arjantin’in yeni Dışişleri Bakanı Sola, Bolivya‘da geçici devlet başkanlığı görevine getirilen Jeanine Anez hükümetini tanımayacaklarını sözlerine ekledi.

Morales’in yanı sıra eski yardımcısı Alvaro Garcia Linera, eski Bolivya Dışişleri Bakanı Diego Pary Rodriguez ve eski Sağlık Bakanı Gabriela Montano‘nun da Arjantin’e gittiği ve sığınmacı olarak burada kalacağı öğrenildi.

Bolivya’da ordunun ve muhalefetin baskısıyla istifa eden Morales, 12 Kasım’da Meksika’nın iltica teklifini kabul etmiş ve oraya gitmişti. Morales’in 6 Aralık’ta sağlık problemleri nedeniyle geçici olarak Küba’ya gittiği öğrenilmişti.

Ne olmuştu?

Bolivya’da, 20 Ekim’de düzenlenen başkanlık seçimlerinin ardından muhalefet, seçimlerde “hile” yapıldığını iddia etmiş ve taraflar karşılıklı olarak destekçilerini sokak gösterilerine çağırmıştı. Ordunun desteğini alan muhalefetin baskısı ile Morales devlet başkanlığı görevini bırakmış, iltica teklifini kabul ettiği Meksika’ya gitmişti.

Bolivya Çokuluslu Yasama Meclisi’nin üst kanadı Senatörler Meclisi’nin Başkan Yardımcısı muhalif Anez, geçici devlet başkanlığı görevine getirilmişti.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.