DünyaManşet

Britanya’da zafer Muhafazakar Parti ve Johnson’un

0

Britanya’da Brexit tartışmaları yüzünden son dört yılda üçüncü kez düzenlenen seçimin sonuçları belli oldu. Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti, 368 sandalye ile seçimi ilk sırada tamamladı. Böylece Muhafazakarlar, salt çoğunluk olan 326’yı geçerek 2 yıl aradan sonra yeniden tek başına iktidara geldi.

İşçi Partisi 71 sandalye kaybetti

Johnson’ın en büyük rakibi konumundaki Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi ise 191 sandalye ile ikinci oldu. İşçi Partisi, 2017’de kazandığı 262 sandalyeden 71’ini kaybetmiş oldu. Seçimde İskoç Ulusal Partisi 55, Liberal Demokratlar 13, Yeşiller 1 ve diğer bölgesel partiler de toplam 22 sandalye elde etti.

Corbyn istifa ediyor

Sandık çıkış anketi sonuçlarının açıklanmasının ardından açıklama yapan Jeremy Corbyn seçmenlerine ve ‘medyanın bakısı altında kalan’ ailesi, arkadaşları ve eşine teşekkür etti. Corbyn seçim sonuçlarını “Açıkçası parti için çok hayal kırıklığına yol açan bir gece oldu. Ancak şunu söylemek istiyorum, bu seçim kampanyasında bir umut bildirisi sunduk ” şeklinde değerlendirdi.

Brexit’in seçim tartışmalarını çok fazla kutuplaştırdığını, normal siyasi tartışmaların çoğunu geçersiz kıldığını savunan Corbyn, görevi bırakacağını ve bir sonraki seçimde partisinin başında yer almayacağını duyurdu.

Brexit yolda

Seçim sonuçlarına ilişkin konuşan Başbakan Boris Johnson, “Bu aşamada, bu tek ulus Muhafazakar Parti hükümetine, sadece Brexit’in gerçekleştirilmesini sağlamak değil, aynı zamanda bu ülkeyi birleştirmek ve ilerletmek için de yeni ve güçlü bir yetki verildiği görünüyor” dedi.

Johnson, tek başına iktidara gelmesi durumunda ilk işinin Brexit anlaşmasını parlamentoya getirmek olacağını söylüyordu. Seçim sonuçlarıyla birlikte Johnson, uzun süreli tıkanmalara yol açan, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılışına dair Brexit anlaşmasını başka bir partinin desteğine gerek kalmadan 650 üyeli Avam Kamarası’nda geçirebilecek. Bu durumda da İngiltere, 31 Ocak 2020’de AB’den ayrılmış olacak.

Trump’tan Johnson’a tebrik

ABD Başkanı Donald Trump, seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından  Johnson’ı tebrik eden bir mesaj paylaştı. Twitter üzerinden yazan Trump şunları söyledi: “Boris Johnson’ı harika zaferinde tebrik ederim. Britanya ve ABD, Brexit sonrası dev bir serbest ticaret anlaşması imzalayabilecek. Bu anlaşma Avrupa Birliği (AB) ile yapılabilecek her türlü anlaşmadan daha büyük olma ve daha kazançlı olma potansiyaline sahip. Boris’i kutlayın!”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.