COP25Editörün Seçtikleriİklim KriziManşet

Gelecek için Cumalar hareketi, 13 Aralık’ta COP’a karşı küresel greve çıkıyor

0

İspanya’nın ev sahipliği yaptığı BM Taraflar Konferansı’nda (COP25) geçtiğimiz gün iklim aktivistlerine yönelik sert müdahaleyi protesto eden Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) küresel greve çağrı yaptı. Türkiye’den de Sıfır Gelecek kampanyasının destek verdiği grev aynı zamanda konferansın bitiş tarihi olan 13 Aralık Cuma günü gerçekleşecek. 

Aktivistlere sert müdahale

COP25’te geçtiğimiz gün (11 Aralık) aktivistlerin Konferans Salonu önüne yapmak istedikleri barışçıl protestoya müdahale gerçekleşti. Müdahale edilen kişilerin arasında iklim için okul grevlerine çıkan Fridays for Future(Gelecek için Cumalar) aktivistleri, sendikalar, gençlik grupları, kadın grupları, sivil toplum temsilcileri ve yerli halklardan oluşan yüzlerce kişi yer alıyordu. 

 

Aktivistler, önce Birleşmiş Milletler (BM) çalışanları sonra da İspanyol polisi tarafından itilip kakılarak ve darp edilerek salondan dışarı çıkarılırken, giysileri ve eşyalarını almalarına da izin verilmedi.

‘COP’a asla güvenme’

Müdahale sonrasında küresel greve çağrı yapan genç iklim aktivistleri,  “Madrid’deki iklim değişikliği konferansında milyonlarca insanın sesi sustu. COP25’in değerli sonuçları yoktu. Sivil toplum COP25’ten kovulurken fosil yakıt lobicileri hala içeridedir. Buna tahammül edilemez!” dedi. Ayrıca sosyal medya üzerinden #NeverTrustACOP25 hashtagiyle bir kampanya başlatıldı.

Fridays for Future tarafından ACİL koduyla yayımlanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Bu adaletsizliği ve insan hakları ihlalini kabul edemeyiz. Haklarımız ve geleceğimiz için ayağa kalkmalıyız! Madrid’de bulunan iklim grevcileri, 13 Aralık Cuma, uluslararası grev ve eylem günü için çağrıda bulunuyor. COP25’teki hareketsizliğe ve sivil toplumun COP25’ten dışlanmasına odaklanmamız gerekiyor.

Lütfen yerel gruplarınızı bu Cuma günü harekete geçirin ve dünyadaki tüm grevcilere katılın!

COP25’in sonuçları yetersiz ve politikacıların gezegene ne kadar önem verdiğine dair acı bir görüntü. Yerli halklarla, Güneyli insanlarla ve halihazırda iklim krizinden musdarip insanlarla dayanışma içindeyiz.

Artık boş kelimeleri kabul etmeyeceğiz. İnsanları dinleyen liderlere ihtiyacımız var.”

Türkiye’de grev yeri Taksim

Türkiye’den de daha önce 20 Eylül küresel iklim grevinde on binlerce kişinin katıldığı iklim grevini organize eden Sıfır Gelecek kampanyası, küresel greve katılım için eylem çağrısı yaptı. Taksim Odakule’nin arkasında Tepebaşı tarafında saat 19.00’da bir araya gelecek iklim ve ekoloji aktivistleri İklim Konferansı’nda dünya liderlerinin iklim krizine karşı somut ve etkili adımlar atmadaki yetersizliklerini ve COP25’de aktivistlere yönelik müdahaleyi protesto edecek. Aynı zamanda,  Türkiye’ye Paris İklim Anlaşması’nı bir an önce onaylayarak karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar sıfırlaması için eyleme geçme çağrısında bulunacak.

Sıfır Gelecek ne talep ediyor?

“Ya sıfır karbon gelecek ya sıfır gelecek” sloganıyla yola çıkan Sıfır Gelecek içerisinde birçok iklim ve ekoloji örgütü, hak örgütü, meslek gruplarının bulunduğu bir kampanya. Kampanya,daha önce 20 Eylül tarihinde iklim için okul grevine çıkan öğrencilerden oluşan Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) hareketinin çağrıcılığını yaptığı küresel iklim grevinin Türkiye ayağını organize etmişti. Türkiye’de 20 farklı şehirde 30 bin yetişkin ve genç sokaklarda, 40 bin öğrenci ise okullarda greve çıkmıştı.

Kampanya talepleri arasında iklim acil durumu ilan edilmesi, karbon emisyonlarının 2030 yılına kadar sıfırlanması, fosil yakıt kullanımının bırakılması ve teşviklerinin sonlandırılması gibi maddeler yer alıyor. 

 

More in COP25

You may also like

Comments

Comments are closed.