Kültür-SanatManşet

Dünyanın ilk ‘Mikrotonal Gitar Festivali’ 13 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleştirilecek

0

Dünyanın ilk Mikrotonal Gitar Festivali, İTÜ MİAM’ın 20’nci sene kutlamaları kapsamında 13 Aralık Cuma günü İTÜ Maçka Kampüsü’nde gerçekleştirilecek. 13:30’da başlayacak olan festival Grammy ödüllü John Schneider, Würzburg Müzik Üniversitesi’nden Jürgen Ruck, İspanyol gitarist Fernando Perez ve Tolgahan Çoğulu & Sinan Ayyıldız Duo’nun konserleriyle sona erecek.

2008 yılında İTÜ MİAM bünyesinde ayarlanabilir mikrotonal gitarı geliştiren, bugün İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müdür Yardımcısı ve İTÜ MİAM’da klasik ve mikrotonal gitar eğitmeni olarak görevini sürdüren Prof. Dr. Tolgahan Çoğulu festival öncesinde Açık Radyo’da “Babil’den Sonra” programıma konuk oldu. Program kaydını şuradan dinleyebilirsiniz.

Batı müziği çalgılarıyla halk türkülerini veya Klasik Türk Müziği eserlerini yorumlamak Türkiyeli müzisyenler için her zaman bir mesele olduğu için müzisyenler, Türkiye müziğini batı çalgılarıyla yorumlarken daha çok komalı sesleri içermeyen yapıtları seçmeye çalışır. Bu mesele üzerine düşünen birçok müzisyen-çalgı yapımcısı farklı çalgılar geliştirdi. Tolgahan Çoğulu da bu müzisyenlerden biri. 2008 yılında tasarladığı ve halen üzerinde çalıştığı Mikrotonal Gitarla sorunun çözümüne önemli katkı yaptı.

Tolgahan Çoğulu

Tolgahan Çoğulu, Yüksek Lisans ve doktorasını İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi‘nde (MİAM) tamamladı. ‘Bağlama Tekniklerinin Klasik Gitar İcrasına Uyarlanması’ başlıklı doktora tezi 2011 yılında Almanya’da VDM Publishing tarafından yayınlandı. 2008 yılında ‘Ayarlanabilir Mikrotonal Gitar’ı tasarladı. 2012 yılında Atlas adını verdiği CD, Kalan Müzik tarafından basıldı.

Mikrotonal gitar için 41 eser yazdı. Mikrotonal gitar ile 34 ülkede konser ve seminer verdi. 2013 yılında Doçent oldu. 2014 yılında Georgia Tech Üniversitesi’nin   düzenlediği ‘Margaret Guthman Müzik Enstrümanları Yarışması’nda birincilik ödülü ve 5 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde “Özel Ödül” aldı. 2015 yılı Haziran ayında Sinan Cem Eroğlu ile kurdukları Mikrotonal Gitar Duo’nun CD’si Kalan Müzik tarafından yayınlandı.

2014 yılında İTÜ’de dünyanın ilk mikrotonal gitar bölümünü kurdu. 2016 senesinde bir sene boyunca Bristol Üniversitesi’nde ‘Mikrotonal Gitarda Tarihsel Akort Sistemleri’ başlıklı araştırma konusuna çalıştı ve seminerler verdi. 2015-2017 yılları arasında Würzburg Müzik Üniversitesi ile yaptığı ‘Mikrotonal Gitar için Repertuar Yaratma ve Sunma’ isimli proje DAAD tarafından desteklendi ve bu çerçevede mikrotonal gitar ve ensemble için 12 besteci eser yazdı.

2016 yılında dünyadaki ilk Mikrotonal Gitar Yarışması’nı düzenlemeye başladı. 2018 yılında Fernando Perez ile beraber yazdığı mikrotonal gitar metodu İspanya’da yayınlandı. ‘Microtonal’ adlı solo mikrotonal gitar albümü Ahenk Müzik tarafından yayınlandı. Halen İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı ve Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde klasik ve mikrotonal gitar öğretmenliği yapmaktadır.

İTÜ Maçka Kampüsü’nde Grammy ödüllü müzisyen 

 John Schneider

Festival 13 Mart Cuma 13:30’da İTÜ Maçka Kampüsü Cevat Memduh Altar Salonu’nda Grammy ödüllü Amerikalı gitarist ve besteci John Schneider’in sunumuyla başlayacak.

     Jürgen Ruck

Festival saat 15:00’de aynı salonda gerçekleştirilecek olan ‘Microtonality as the future of music’ başlıklı panel ile devam edecek. Prof. Dr. Tolgahan Çoğulu’nun yöneteceği panelde Yelda Özgen, Amerikalı gitarist ve besteci John Schneider, Würzburg Müzik Üniversitesi’nden Prof. Jürgen Ruck, İspanyol gitarist Fernando Perez ve Sinan Ayyıldız panelist olarak yer alacaklar.

Fernando Perez

Festival, İTÜ Maçka Kampüsü İlhan Usmanbaş Salonu’nda gerçekleştirilecek konserle sona erecek. 17:00’de Fernando Perez, Tolgahan Çoğulu & Sinan Ayyıldız Duo sahne alacaklar.

Tolgahan Çoğulu & Sinan Ayyıldız Duo

Konserin saat 20:00’de başlayacak ikinci bölümünde Jürgen Ruck ve John Schneider ‘in performansları izlenenebilecek.

Festivale giriş ücretsizdir.

Detaylı bilgi için: www.miam.edu.tr

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.