DünyaManşetTürkiye

Dışişleri Bakanlığı’ndan ekonomik yaptırıma tepki

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Türkiyeli yetkililere ekonomik yaptırım öngören tasarıyı 4’e karşı 18 oyla onayladı. Tasarıda, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki askeri faaliyetlerini sonlandırması çağrısı yanında Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerinin alımı kapsamında da yaptırım uygulanması yer alıyor.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve muhalif Demokrat Senatör Chris Van Hollen tarafından hazırlanan öneride yaptırım uygulanacak kişiler arasında şu isimler yer alıyor:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez.

Sıra ABD Senato Genel Kurulu’nda

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nin onayladığı tasarı, ABD Senatosu Genel Kurulu‘nda da onaylanması halinde ABD Başkanı Donald Trump‘ın önüne gidecek. Kanun tasarıları ABD Başkanı tarafından veto edilebiliyor. Ancak meclis üyeleri 3’te 2 çoğunluk ile tasarıyı kabul ederse başkanın veto yetkisi ortadan kalkıyor.

Dışişleri Bakanlığından açıklama

Kararın ardından Dış İşleri Bakanlığı bir açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada, “Barış Pınarı Harekatımız ve S-400 sistemi gerekçesiyle ülkemize yaptırım uygulanmasını öngören bir yasa tasarısının ABD Senatosu’nun Dış İlişkiler Komitesi’nde hangi saiklerle kabul edildiğini biliyoruz. Bunun nedeni, uzun zamandır (Suriye’nin kuzeyinde) itinayla hazırlanan projeye indirdiğimiz ağır darbeden kaynaklanan derin hayal kırıklığıdır” ifadeleri kullanıldı.

Yaptırım kararının kabul edilemez bulunduğu açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi:

Son dönemde Kongre’nin her iki kanadında iç siyasi hesaplarla yürütülen ve Türkiye aleyhtarı malum çevrelerce de desteklenen girişimler milli güvenliğimizle ilgili egemen kararlarımıza saygısızlığın yeni bir tezahürüdür.

Temsilciler Meclisi’nin 29 Ekim’de kabul ettiği benzer içerikli bir yasa tasarısına gerekli tepkiyi vermiştik. Bu kez Senato’nun gündemine alınmaya çalışılan tasarı, yaptığımız izahatların anlaşılmak istenmediğini gösteriyor.

ABD Kongresini, Türk-ABD ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik olarak geçtiğimiz haftalarda en üst düzeyde teyit edilen ortak hedeflerimize zarar vermeyecek yapıcı bir tutum benimsemeye ve aklıselimle hareket etmeye çağırıyoruz.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.