TürkiyeManşet

Hak örgütlerinden ortak açıklama: Kavala’ya hemen özgürlük!

0

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 771 gündür tutuklu bulunan hak savunucusu ve iş insanı Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması kararının uygulanmasını isteyen ortak bir açıklama yayınladı.

AİHM dün, Gezi Parkı davasının tek tutuklu sanığı işadamı Osman Kavala’nın derhal salıverilmesi yönünde karar vermişti. Yüksek Mahkeme, makul şüphe olmadan Kavala’nın siyasi sebeplerle tutuklanması ve Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ihlal başvurusunu makul bir sürede incelememesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) madde 5/1, 5/4 ve 18’den hak ihlali tespit etmişti.

HRW ve Af Örgütü’nün söz konusu açıklamasında, Türkiye’nin sivil toplum üzerindeki baskılarını sona erdirmesi, hapisteki gazetecilerin, insan hakları savunucularının ve uluslararası alanda tanınmış suçlardan herhangi birini işlememiş diğer sivil toplum üyelerini serbest bırakması da istendi. HRW Hukuk Danışmanı Aisling Reidy, ‘AİHM’nin bugünkü kararının, Türkiye’nin Osman Kavala’yı savunulamaz şekilde cezalandırmasının sonunu getirmesi gerektiğini’ belirtti. Reidy, “Türk yetkililer, Kavala’yı derhal serbest bırakmalı ve insan hakları savunucularına yönelik baskıyı durdurmalıdır” dedi.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.