COP25İklim KriziManşet

Genç iklim aktivistleri COP25 sahnesini işgal etti

0

İspanya’nın ev sahipliği yaptığı BM İklim Değişikliği 25. Taraflar Konferansı’nın ana sahnesini Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) aktivistleri işgal etti.  Dünya liderleri tarafından atılan adımların yeterli olmamasını protesto eden aktivistlerin uzun süre sahneden inmemesi üzerine organizasyon tarafından yapılan canlı yayın kesildi.

Genç aktivistler sahneye, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) tarafından gerçekleştirilen ve Kosta Rika Çevre ve Enerji bakanı Carlos Manuel Rodriguez’in kolaylaştırıcılığını yaptığı panelin bitiminde geldi.  Panelde Dünya Bankası Müdürü Axel van Trotsenburg, ve Avrupa Komisyonu Uluslararası İlişkiler Başkanı Elina Bradram ve iklim aktivisti Greta Thunberg konuşmacı olarak yer alıyordu.

Thunberg: COP ülkelerin pazarlık yapması için fırsata dönüşüyor

Greta Thunberg konuşmasına şu anki karbon emisyonlarının salımına devam edildiği müddetçe karbon bütçesinin 8 yıl içerisinde biteceğini hatırlatarak başladı. “COP’un yapması gereken bütüncül çözümler bulmak olmalı. Ama bunun yerine ülkelerin boşluklardan yararlanıp pazarlık yapmaları için bir fırsata dönüşüyor” ifadelerini kullanan Thunberg, “ihtiyacımız olan gerçekten kesin karbon emisyonlarının kökünden durdurulması. Karbon emisyonlarını sadece azaltmak yeterli değil” dedi. İsveçli genç iklim aktivisti konuşmasının devamında şunları söyledi:

1,5 derecenin altında kalmak için karbonu yerin altında bırakmalıyız. Hedef olarak uzun yıllar sonrasını göstermenin ve yakında harekete geçileceği izlenimini yaratmanın yarardan çok zararı var. Çünkü gerekli değişim henüz ufukta görünmüyor. Dünya liderleri ne derlerse desinler, ihtiyacımız olan politika şu anda yok.  Ve hala inanıyorum ki en büyük tehlike eylemsizlik değil. Gerçek tehlike hükümetlerin ve CEO’ların zeki hesaplamalar ve halkla ilişkiler kampanyaları dışında neredeyse hiçbir şey yapılmazken gerçek adımlar atılıyor gibi göstermesi.

‘Umut, hükümetlerden veya şirketlerden gelmez’

Ülkelerin acil durumun ciddiyetini kavrayamadığını ve hükümetleri denetleyecek mekanizmanın halktan gelen talep olduğunu belirten Greta Thunberg konuşmasını şu sözler ile sonlandırdı:

Şu anda en küçük umut kırıntısına aç durumdayız. Size söylüyorum umut var, gördüm. Ama bu hükümetlerden veya şirketlerden gelmez, insanlardan gelir. Farkında olmayan ama uyanmaya başlayan insanlardan. Bir kere farkına vardığımızda değişiriz. İnsanlar değişebilir. İnsanlar değişime hazır.

Panel sonunda sahne işgal edildi

Panelin sonunda sahneye çıkan 50’ye yakın Gelecek için Cumalar aktivisti “iklim adaleti” sloganları atmaya başladı. Eylemciler, sahneden “yerli halkları dahil etmediğiniz sürece çözüme ulaşamayız”mesajı verdi.

 

More in COP25

You may also like

Comments

Comments are closed.