EkolojiManşet

Eski çalışanından Greenpeace önünde eylem

0

Haber: Elif Ünal

2010 yılından bu yana Greenpeace ofisinde çalışan Kıymet Aram, işten çıkarılması ve tazminatının eksik ödenmesi sebebiyle Greenpeace Akdeniz’in Şişli’deki binası önünde oturma eylemine başladı.

Bina önünde basın açıklamasını okuyan Aram “Çevre için mücadele ettiğini iddia eden bir kurum işçi haklarını ihlal etmemeli” dedi ve tazminatını alana kadar her gün sabah 10.00 ile 18.00 saatleri arasında bina önünde oturma eylemi gerçekleştireceğini duyurdu.

‘Çevre mücadelesinden şirket işletmesine döndü’

Greenpeace’in yıllar içinde çalışma kadrosu içerisinde yaşadığı değişime değinen Kıymet Aram “İklim adaletini savunan Greenpeace’te yıllar içinde çevre mücadelesine katkıda bulunma yerine sadece kendisine kariyer planı yapan karar vericiler işe alındı. Bu karar vericiler,  yani yöneticiler kurum içinde süreli çalışan haklarından kısmak suretiyle kendilerine konfor ve menfaat alanı yarattı” dedi.

‘Rahatsızlığını dile getirenler işten çıkarıldı’

Yeni gelen yöneticilerin şeffaflık, hesap verilebilirlik, tarafsız işe alım politikaları gibi temel değerlere uymadığının belirten Aram, bu uygulamalardan rahatsız olan pek çok çalışma arkadaşının “başka gerekçeler bahane edilerek” kovulduğunu veya istifa etmeye zorlandığını öne sürdü.  Kendisinin de benzer şekilde işine son verildiğini söyleyen Aram “Rahatsızlığını demokratik bir şekilde dile getirenlerden biri olarak işyerinde görevim ve aldığım ücret ile ilgili haksız uygulamalara maruz bırakıldım. İstifa etmeye zorlandım” dedi.

‘İşe iade davasını kazandım, tazminatımı alamadım’

Açıklamanın devamında yürütülen hukuki sürece de değinen Aram, İstanbul 23. İş Mahkemesi’ne işe iade davası açtığını ve bu davayı kazandığını belirtti. Aram’a göre, işe iadeyi kabul etmeyen Greenpeace, mahkemece hükmedilen tazminatı eksik ödedi.  “Yapılan bu haksızlığa karşı yine de yöneticilerle barışçıl bir iletişim kurmak istedim ama bir muhatap dahi bulamadım” diyen Aram, Greenpeace önünde eylem yapma kararı alması arkasındaki gerekçeyi şu şekilde ifade etti:

4 yıl boyunca bana yaşatılan ağır haksız politikalar nedeniyle maddi manevi zarara uğratıldım. Greenpeace Temel İlkeleri gereği bunları düzeltmek ve zararı karşılamak zorundadır. Greenpeace’in eksik ödediği mahkemenin hükmettiği işe iade tazminatının kalan tutarını 2020 yılını da baz alarak derhal ödemesini talep ediyorum.

İşçilik alacakları davamda da rapor lehime gelmiştir ancak Greenpeace’in yargı kararını aynı şekilde doğru uygulamamasından endişe duyuyorum. 4 yıl boyunca hayatımı altüst eden Greenpeace’in hala bu eziyeti sürdürmesi kabul edilemez. Yıllarca emek verdiğim hizmet edip uğruna bedel ödediğim Greenpeace’in artık bu haksızlığa son vermesi için buradayım gitmiyorum.

‘Çevre mücadelesi işçi haklarından kopuk değildir’

Açıklama şu ifadelerle sonlandırıldı: “Unutmayalım ki çevre mücadelesi, işçi haklarından kopuk bir mücadele değildir. Yaşanabilir bir çevre için mücadele ettiğini iddia eden bir kurum işçi haklarını ihlal edemez! İklim adaletini savunan ‘Kuzey Kutbunu Kurtar’ sloganıyla hareket eden Greenpeace sesleniyorum: İşçinin hakkını ihlal eden bir kurum çevre mücadelesinde yer alamaz! Buradayım, Gitmiyorum!”

Greenpeace’den yanıt: Her türlü hakkı verildi, üzgünüz

Greenpeace Akdeniz ise Aram’ın kıdem ve ihbar tazminatının ödendiğini belirtti. Protesto hakkına saygı duyduklarını belirten Greenpeace, “Her türlü diyaloğa açığız, bu durum nedeniyle çok üzgünüz” dedi.

Greenpeace’in açıklaması şöyle:

“Kıymet Aram, 26/10/2010-14/12/2018 tarihleri arasında Greenpeace Akdeniz’de resepsiyonist olarak çalışmıştır. 14/12/2018 tarihinde pozisyonunun kapatılmış olması nedeniyle Greenpeace Akdeniz ile iş ilişkisi sona ermiştir. Kıymet Aram’ın iş sözleşmesinin sona ermesi sonrasında, bu pozisyon yeniden açılmamıştır. Kıdem ve ihbar tazminatı ödenmiştir. Açtığı işe iade davasını kazanması sonucu, mahkeme kararına uygun olarak tüm haklarına ilişkin ödemeler yapılmıştır. Greenpeace Akdeniz, kurum politikası gereği istisnasız tüm çalışanlarının yasal ve sosyal haklarını gözetmektedir.

Şiddetsiz protesto hakkına saygı duyuyoruz. Konu hakkında Kıymet Aram’la her türlü diyaloğa açığız, kendisine de bunu birçok kez ilettik. Yaşanan bu durum nedeniyle çok üzgünüz. Bugüne kadar bizimle çalışmış ve çalışmaya devam eden herkes çok değerlidir. “

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.