COP25İklim KriziManşet

Çevre Bakanı Kurum COP25’te konuştu: Türkiye’yi geride bırakamazsınız

0

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İspanya’nın ev sahipliği yaptığı BM İklim Değişikliği 25. Taraflar Konferansı’nda Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (UN-HABİTAT) tarafından düzenlenen “Kent Yoksullarının İklim Direncinin Artırılması: En Kırılgan Kesimleri Hedefleyen Yeni İşbirliği Yaklaşımı” konulu panelde konuşma yaptı.

Türkiye’nin iklim kriziyle mücadele için iç sorunlara rağmen çaba harcadığını belirten Kurum, iklim kriziyle mücadelede atılan adımları anlattı. Açıklamasında “Türkiye’nin kendi çıkarlarının peşinde koştuğu doğrudur. Ancak Türkiye’yi geride bırakamazsınız, taleplerini dinlemeniz gerekir” dedi.

Şehircilik planlarına örnek: TOKİ

Panelde şehirlerde binalardan kaynaklanan sera gazı emisyonlarının nasıl azaltılabileceği ve düşük emisyonlu ulaşım seçeneklerinin nasıl yaygınlaştırılabileceği, yerel aktörlerin finans kaynaklarına erişimlerinin nasıl artırılabileceği konuları konuşuldu. Murat Kurum ise buna yönelik olarak Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ)  ile 2002’den bugüne 850 bin bağımsız konut ürettiklerini söyledi.

Bunun yanı sıra, 2012 ‘de başlatılan kentsel dönüşüm seferberliğiyle bugüne kadar 1 milyon 350 bin konutun dönüşümünü, 5 milyon vatandaşın güvenli, sağlam konutlarda oturmasını sağladıklarını anlattı.

 ‘11 milyon ağaç diktik, rekor kırdık’

Kurum, iklim krizine karşı yapılan çalışmalara örnek olarak Karadeniz iklim planını, 30 belediye tarafından yapılan iklim eylem planlarını gösterdi;  ayrıca, geçtiğimiz ay 11 milyon ağaç dikilerek Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girdiklerini hatırlattı.

Şehirlerdeki yeşil alanın yüzde 9’dan 17’ye arttırıldığını söyleyen Kurum, 22 şehirde ekolojik koridorlar açıldığını söyledi. Panelde anlatılan çalışmalar arasında “2023 Sıfır Atık” projesi, üniversiteler ile yapılan çalışmalar, altyapıya ağırlık veren ve Kenya ile birlikte yürütülen İklim Eylem Zirvesi yer aldı.

‘Türkiye’nin talepleri hesaba katılmalı’

Murat Kurum iklim hareketinde küresel işbirliğinin kaçınılmaz olduğunu tekrarladığı konuşmasında Türkiye’nin taleplerinin de hesaba katılması gerektiğini belirtti. Türkiye’nin müzakerelerde kendi gelişmişlik seviyesi göz önünde bulundurularak yer alması gerektiği söylendi.

More in COP25

You may also like

Comments

Comments are closed.