Manşet

Af Örgütü’nden İnsan Hakları Algısı Araştırması

0

Uluslararası Af Örgütü, Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi iş birliğiyle 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne özel hazırladığı “İnsan Hakları Algısı Araştırması” sonuçlarını yayınladı.

Türkiye genelinde 28 ilde 2 bin 651 kişi ile yüz yüze görüşülerek hazırlanan ankette kişilere insanların adalete olan güveni, polis şiddetine karşı yorumları, insanların düşüncelerini rahat bir şekilde ifade edip etmedikleri gibi birçok soru soruldu.

Temel hak ve özgürlükler

Anket sonuçlarına göre temel hak ve özgürlüklerinin kısıtlandığını düşünenlerin yüzde 62,6’ya ulaşırken, kısıtlanmadığını düşünenlerin oranı yüzde 35,2 oldu. Başkasının hakkını savunmak için bir organizasyona katılanların oranı yüzde 18,3’te kalırken, katılmayanlar yüzde 71,9 olarak belirlendi.

Polis şiddeti

Katılımcıların yüzde 16,4’ü “Polisin vatandaşa vurma hakkı vardır” ifadesine katılırken, yüzde 75,1’i ise böyle bir hakkı olmadığını belirtti.  “Polisin gözaltına aldığı suçlulara şiddet uygulama hakkı vardır” ifadesine katılanların oranı ise yüzde 15,6, katılmadığını belirtenlerin oranı da yüzde 75,6 olarak açıklandı.

Düşünce özgürlüğü

Düşünce özgürlüğü ile ilgili sorulan soruda ise, “Türkiye’de insanlar düşüncelerini özgürce ifade edebiliyor” diyenlerin oranı yüzde 37,7 oranında çıkarken, olumsuz yanıt verenlerin oranının yüzde 52,4 olduğu paylaşıldı.

Katılımcılara yöneltilen bir diğer soru ise sosyal medyada yapılan paylaşımlarla ilgili.  Twitter, Facebook gibi sosyal medya platformlarında düşüncelerini rahatça ifade edebildiğini söyleyenlerin oranı yüzde 38,4 iken edemediğini söyleyenlerin oranı yüzde  yüzde 43,4.

Uzun süren davalar

Son olarak araştırmada katılımcılara “Davaların uzun süre sonuçlanmaması insan hakkı ihlalidir” ifadesine katılıp katılmadıkları da soruldu. Katılanlar yüzde 82,6’ya ulaştı, katılmayanların oranı ise yüzde 11,6 oldu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.