COP25İklim KriziManşet

Okyanustaki oksijen azalması su altı yaşamını tehdit ediyor

0

BM İklim Değişikliği 25. Taraflar Konferansı (COP25) devam ederken, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) okyanuslardaki oksijen seviyesinin kritik ölçüde azaldığına dair bir rapor yayınladı. IUCN tarafından yapılan çalışmada incelenen noktalardaki azalmanın son 60 yılda dramatik değerlere ulaştığı ve bunun sualtı yaşamını tehdit ettiği kaydedildi.

Kuruluş, 1960’lı yıllarda okyanuslarda oksijenin azlığı tespit edilen 45 nokta bulunurken, bugün ise bu sayının 700’ler ile ifade edildiğini belirtti. Tamamen oksijensizlik olarak nitelendirilen anoksi durumundaki noktaların ise aynı zaman diliminde dört katına çıktığı açıklandı.

Aguilar: Su altı yaşamını tehdit ediyor

IUCN Başkanlık görevini vekâleten sürdüren Grethel Aguilar, bu durumun su altı yaşamına karşı büyük bir tehdit oluşturacağına dikkat çekerek, “Isınan okyanus oksijen kaybettikçe, sualtı yaşamının düzeni de altüst oluyor” ifadesini kullandı.

Bugüne kadar konu hakkında hazırlanmış en kapsamlı hakemli rapor olma niteliği taşıyan çalışmanın bulgularına göre okyanuslardaki oksijen seviyesinin azalması su altı yaşamını etkilemeye başladı bile. Raporda hâlihazırda tehdit altında olan ve boyutları itibarıyla yüksek oksijene ihtiyaç duyan ton, merlin ve köpekbalığı gibi türlerin bu değişimden en çok etkilenen hayvanlar olduğu örnek olarak sunuldu.

‘Milyonlarca insanın hayatını etkileyecek’

Rapora göre ayrıca, okyanuslardaki dengenin bozulmasıyla birlikte besin zincirleri de zarar görüyor ve bu durum geçimlerini balıkçılıktan sürdüren insan topluluklarının hayatlarını tehdit ediyor. “Değişimin etkileri dalgalanarak büyüyecek ve milyonlarca insanın hayatını etkileyecek” ifadesinin kullanıldığı raporun bulguları Haziran ayında Fransa’nın Marsilya kentinde toplanacak IUCN Dünya Koruma Kongresi’nde detaylı bir şekilde incelenecek.

Yokoluş İsyancılarından balina iskeleti ile yürüyüş

BM İklim Konferansı’na ev sahipliği yapan Madrid’deki Yokoluş İsyanı aktivistleri okyanuslardaki oksijen seviyesinin azaldığını ortaya koyan rapora dikkat çekmek için eylem gerçekleştirdi. Soyu tükenmiş ve nesli tükenmekte olan türler için tören gerçekleştiren eylemciler balina iskeleti eşliğinde yürüdüler.

 

 

More in COP25

You may also like

Comments

Comments are closed.