İklim KriziManşet

Türkiye son dokuz yılın en sıcak kasım ayını yaşadı

0

2019 Kasım ayında,  Türkiye, 11,5 dereceyle son dokuz  yılın en yüksek sıcaklık ortalamasını gördü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Türkiye’de 1971’den sonra en yüksek ortalama kasım ayı sıcaklığı 12,5 dereceyle 2010 yılında kaydedilmişti. Bu ölçüme göre son dokuz yılın en yüksek, 1971’den itibaren de ikinci en sıcak kasım ayı yaşandı.

Öte yandan bu yılın kasım ayında ortalama sıcaklık Doğu Anadolu Bölgesi ile Gemerek, Zara, Kangal, Amasya, Bayburt, Osmancık, İspir, Oltu, Siirt, Diyarbakır, Batman, Şırnak, Kahta, Siverek, Cizre ve Birecik çevrelerinde mevsim normalleri civarında seyretti.

Marmara’da 5 derecelik artış 

Bu yıl ortalama sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde gerçekleştiği Marmara Bölgesinde kasım ayında uzun yıllar ortalama sıcaklık 10,4 derece iken bu yıl 15,1 dereceye çıktı.

Bölgede kasım ayında en düşük ortalama sıcaklık 15,1 derece ile Kırklareli‘nin Lüleburgaz ilçesinde görüldü. Bu ayda en yüksek ortalama sıcaklık ise 19,4 derece ile Çanakkale’de gerçekleşti.

Mevsim normallerinin üzerinde ortalama sıcaklık tespit edilen Ege Bölgesi’nde ise uzun yıllar kasım ayı ortalama sıcaklığı 11,3 dereceyken bu yıl 14,9 dereceye yükseldi. Bölgede en düşük ortalama sıcaklık 9,7 derece ile Kütahya‘da en yüksek ortalama sıcaklık ise 20,1 dereceyle Bodrum‘da kaydedildi.

En yüksek ortalama sıcaklık Alanya’da 

Akdeniz Bölgesi‘nde Mersin Mut çevresi hariç diğer bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde ortalama sıcaklık yaşandı. Kasım ayında en düşük ortalama sıcaklık 5,9 derece Maraş‘ın Göksun ilçesinde en yüksek ortalama sıcaklık ise 20,8 dereceyle Alanya‘da görüldü.

En düşük ortalama sıcaklık Sarıkamış’ta 

Doğu Anadolu Bölgesi‘nde ortalama sıcaklık, Iğdır çevrelerinde mevsim normallerinin altında, Arapgir, Çemişgezek, Solhan, Sarız, Baskil, Ergani ve Doğanşehir çevrelerinde mevsim normallerinin üstünde tespit edildi.

En düşük ortalama sıcaklık sıfırın altında 0,4 derece olarak Sarıkamış‘ta, en yüksek ortalama sıcaklık ise 12 derece olarak Ergani‘de ölçüldü.

Sıcaklık artışlarının yanı sıra Türkiye genelinde, kasım ayı kurak geçti. Ülkenin hemen hiçbir bölgesi, yeterli yağmur ve kar alamadı. Özellikle İstanbul’da su kıtlığı uyarıları yapıldı,  halktan suyu dikkatli kullanmaları istendi.

‘Türkiye iklim krizinden en çok etkilenecek ülkeler arasında’

“İstanbul’da yaşadığımız bu güneşli günler hiç doğal değil”diyen Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül, anormal sıcaklıkların ‘insan faaliyetiyle derinleşen iklim değişikliğinden kaynaklandığını’ belirtmişti.

Akgül, şunları söylemişti:  “Kömür, doğal gaz ve petrol gibi fosil yakıtların kullanımı ve yüksek karbon salımları sıcaklığı artırıyor, mevsimleri altüst ediyor. İnsan faaliyetleri, halihazırda sanayi öncesi döneme kıyasla gezegenin 1.0 derece ısınmasına sebep oldu. Türkiye, iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgelerden birinde yer alıyor. Giderek bir krize dönüşen iklim değişikliği tüm Türkiye’de bize kuraklık ve doğal olmayan afetler olarak geri dönüyor. Bu etkileri yavaşlatmak, bu kötü gidişi durdurmak için Türkiye’nin harekete geçmesi, üç buçuk sene önce imzaladığı Paris Anlaşması’nı mecliste acilen onaylaması gerekiyor.”

Geçtiğimiz Ekim ayı da Copernicus İklim Değişikliği Servisi‘nin açıkladığı verilere göre, dünya tarihinin kaydedilmiş en sıcak ekim ayı olarak rekor kırmıştı. Küresel sıcaklık verileri tutan organizasyon bu ekim ayının 1981-2010 tarihleri arasından 0.69 santrigrat derece daha sıcak olduğunu tespit etmişti.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.