DünyaManşet

9 maddelik NATO Sonuç Bildirgesi yayınlandı

0

Londra’da gerçekleşen NATO Liderler Zirvesi‘nin sona ermesinin ardından ‘Londra Deklarasyonu‘ ismiyle sonuç bildirgesi yayımlandı. Dokuz maddeden oluşan bildiride müttefikliğin devamlılığının altı çizilirken, savunma yatırımlarının arttırılacağı ve Rusya’nın agresif tutumuna karşı birlik olunacağı belirtildi.

Aynı zamanda ilk defa bir NATO metninde Çin hakkında bir madde yer aldı. Çin’in politikaları hakkında bütünlüklü cevap verilmesi gerekebileceği söylendi.

9 maddelik bildirge

İttifak’ın 70. yılının ve Demir Perde’nin düşüşünün 30. yılı olduğu hatırlatılan bildirgede “NATO kolektif savunmamız ve müttefikler arası karar ve danışma mekanizmasının temel taşı olmaya devam ediyor” denildi. Washington Anlaşması’nın 5. Maddesine göre bir müttefiğe yapılan karşı saldırının herkese yapıldığına sadık kalınacağı söylendi.

Savunma harcamalarında artış

“Bölünmez güvenlik” için gereken bedel ve sorumlulukların paylaşılacağının sözünün verildiği bildirgede Savunma Yatırım Taahhüttü aracılığıyla savunma yatırımlarının yüzde 2 ile yüzde 20 arasında arttırılacağı belirtildi. .  Açıklamada “Washington Anlaşması’nın 3. Maddesine bağlı olarak her türlü saldırıya karşı koymak için bireysel ve kolektif gücümüzü arttırmaya devam ediyoruz” denildi.

‘Rusya bir tehdit oluşturuyor’

Üçüncü maddede Rusya ile ilişkilere değinildi ve “İttifak olarak her türlü stratejik yönden çeşitli tehdit ve zorluklarla karşı karşıya kalıyoruz. Rusya’nın agresif tutumu Avrupa-Atlantik güvenliğine yönelik bir tehdit oluşturuyor, her şekli ve yöntemiyle terör hepimiz için bir tehdit oluşturmaya devam ediyor. Devletler ve devlet dışı aktörler kurallar üzerine kurulmuş uluslararası düzene meydan okuyor. Sınırlarımız dışındaki istikrarsızlık düzensiz göçlere katkı sağlıyor. Siber saldırılarla karşı karşıya kalıyoruz” ifadeleri kullanıldı. Rusya’ya önlem almak için nükleer, geleneksel ve füze ile savunma kapasitilerini arttırdıklarının belirtildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Orta Menzilli Kuvvetler Anlaşması’nın sona ermesinin ardından Rusya’nın Avro-Atlantik güvenliğine risk oluşturan yeni orta menzilli silahlar konuşlandırmasına önlem aldık ve önlem almaya devam ediyoruz. Denizde ve havada özgürlüklerimizi korumak için daha fazla girişimde bulunmaya hazırlanıyoruz. Nükleer, geleneksel ve füze ile savunma kapasitemizi ve gücümüzü geliştirmeye devam ediyoruz. Nükleer silahlar var oldukça NATO bir nükleer ittifak olarak kalacaktır. Efektif silah kontrolü, silahsızlanma ve silahların yayılmasını önleme gibi konulara güvenlik ortamının sağlanmasını göz önünde bulundurarak bağlılığımızı sürdürüyoruz. Bütün müttefiklerimiz Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’nın tam olarak uygulanmasına kendisini adamış durumdadır. Diyaloğa ve Rusya’nın hamleleri bunu mümkün kıldığında Rusya ile yapıcı bir ilişki kurmaya açık olmaya devam ediyoruz.

‘Çin’in artan etkisi değerlendirilmeli’

Siber saldırılara cevap vermek için altyapılarının güçlendirildiğinin söylendiği bildirgede iletişim güvenliği sağlamak için adımlar atıldığı belirtildi. Bunun yanı sıra, bir NATO bildirgesinde ilk kez Çin’den bahsedilerek “Çin’in artan etkisinin ve uluslararası politikalarının ittifakın bütünlüklü halde cevap vermesi gereken fırsatlar ve zorluklar yarattığını biliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Bağlılık taahhütlerinin tekrarlandığı ve NATO için hizmet eden herkese teşekkürlerin sunulduğu bildirgede bir sonraki görüşme tarihi 2021 olarak belirlendi.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.