COP25İklim KriziManşet

İklim Yasası, martta Avrupa Parlamentosu’nda

0

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, AB’nin ‘iklim değişikliğiyle mücadelesini geri dönüşü olmayan bir yola sokmak için gelecek mart ayında Avrupa Parlamentosu’na bir yasa sunacaklarını’ açıkladı.

‘Geri dönüşü olmayan çizgi’

İspanya‘nın başkenti Madrid‘de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı –COP25’e katılan AB Komisyonu’nun yeni başkanı Von der Leyen,  AB’nin iklim değişikliğine karşı önlemlerini ilk kez Avrupa yasası olarak geri dönüşü olmayan bir çizgiye taşıyacaklarını duyurdu

Konferansın genel kurulunda konuşan der Leyen, çıkaracakları yasayla AB ülkelerinin temiz ve uygun bir enerji kullanımına geçeceğini, enerji dolaşımını güçlendireceğini ve biyoçeşitlilik stratejisi oluşturacağını ifade etti.

2050 yılına net sıfır karbon emisyonu

Euractiv tarafından konuyla ilgili yapılan değerlendirmede sunulacak tasarıyla birlikte AB bütününde 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmasının hedefleneceği belirtiliyor.  Böylece Finlandiya ve İsviçre gibi ülkelerin bu hedefe daha erken varması gerekirken gelişmişlik seviyesi daha düşük olan ülkeler biraz daha zaman kazanabilecek.

4 ülkeden çekince

Haziran ayında gerçekleştirilen zirvede 24 ülke bu tarz bir yasayı onaylayacaklarını söylerken Estonya, Çekya, Polonya ve Macaristan çekince koymuştu. Estonya’nın çekincesini kaldırılmasının ardından gözler diğer ülkelere çevrildi. Polonya’da değişen hükümetle birlikte kararın değişebileceği düşünülüyor. Macaristan’ın ise nükleer enerjiyi güçlendirmek için istediği yönetmeliklerin uygulanması halinde çekincesini kaldırabileceği belirtiliyor.

Görüşmelerin, bu ülkeler tarafından durdurulması ise AB’nin oldukça zor durumda kalmasına sebep olabilir. Çünkü ülkelerin 2020 sonuna kadar Birleşmiş Milletler‘e uzun vadeli iklim stratejilerini açıklamaları gerekiyor ve bu sürenin dışına taşılması AB’yi uluslararası pazarlıkların dışında bırakabilir.

Fon konusu belirsiz

Şu anda netlik kazanmayan bir başka durum ise bu yasanın AB tarafından onaylanması halinde nasıl fonlanacağı. 2050 yılına kadar hedefe ulaşılması için her yıl neredeyse yarım trilyon Euro’nun gerekeceği tahmin ediliyor. Bu da Avrupa Birliği bütçesinin hayli üzerinde kalıyor.

More in COP25

You may also like

Comments

Comments are closed.