İklim KriziManşetYerel

İzmir’den karbon emisyonlarını azaltma sözü

0

11. Küresel Isınma Kurultayı’nda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in karbon emisyonunu 2030’a kadar yüzde 40 azaltacaklarını duyurdu. Ekonomi Gazetecileri Derneği tarafından (EGD) İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen kurultay Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşti.

Kurultaya, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muhsin Dönmez, Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak ve Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt’un yanı sıra yurdun dört bir yanından gazeteci, akademisyen, belediye başkanları ve sektör temsilcileri katıldı.

‘Flamingoların da belediye başkanıyım’

İzmir’in iklim değişikliğinden en çok etkilenecek şehirler arasında yer aldığını vurgulayan Soyer, insanın havayla, suyla, iklimle ve doğanın tüm bilişenleriyle dost olduğu bir kent yaratmayı hedeflediklerini söyledi. Bu nedenle flamingoların da belediye başkanı olduğunu belirten Başkan Soyer, “Çünkü yaşamın olduğu her yerde, tüm canlıların yaşamı parçalanmaz bir bütün olduğunu biliyoruz. Bu nedenlerle doğaya uyumlu bir yerel yönetim anlayışını inşa etmek için strateji hazırlıyor ve adım atıyoruz” dedi.

Karbon emisyonları yüzde 40 azaltılacak

İzmir’in karbon emisyonlarını 2030’a kadar yüzde 40 azaltacaklarını duyuran Soyer, bu doğrultuda gerçekleştirdikleri projeleri şöyle anlattı:

 “İlk olarak İklim Değişikliği Daire Başkanlığı’nı kurduk. Sera gazı emisyonumuzu yüzde 20 azaltma taahhüdümüzü, İklim ve Enerji İçin Başkanlar Sözleşmesiyle 2030’a kadar yüzde 40 oranında emisyonumuzu azaltacağımız yönünde yeniledik. Yaşanabilir İzmir için güneş enerjisinden elektrik üretimini artırmayı önceliklerimiz arasına koyduk. Bu doğrultuda, Menderes’deki Solar Çamur Kurutma Tesisinin, Bayraklı Ekrem Akurgal Yaşam Parkı ve Spor Salonu’nun, Seyrek Hayvan Barınağı’nın Selçuk Katı Atık Transfer İstasyonu’nun çatılarına güneş santralleri kurduk. ESHOT filomuzda bulunan 20 elektrikli otobüsü, yılbaşında 40’a çıkarıyoruz. ESHOT’un Buca’daki atölye binalarına bunların elektrik ihtiyaçlarını karşılamak için güneş santralleri kurduk.”

Toprak: Gazeteciler iklim krizi için bir araya geliyor

Kurultay’da konuşan Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak gazetecilerin iklim krizi konusunda bir şeyler yapmak için bir araya gelmeye başladığını söyledi. Açıklamasında “Biz bu dünyayı gelecek kuşaklar için emanet aldık, bu yüzden yarınlarımıza daha iyi bir dünya bırakmak zorundayız. Bu nedenle bir araya geliyoruz” ifadelerini kullandı.

Dönmez: Sorumluluğumuzun farkındayız

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkan Yardımcısı Muhsin Dönmez ise “Doğaya zarar vermeden ihtiyaçlarımızı karşılayabiliriz. İzmir yenilebilir enerjide çok büyük avantaja sahip. Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak sorumluluğumuzun farkındayız” açıklamasını yaptı.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.