İklim KriziManşet

‘Ölü bir gezegende moda da olmayacak’

0
Fotoğraf: Erhan Demirtaş

Yokoluş İsyanı Cevahir AVM önünde her yıl kasım ayının son cuması gerçekleşen ve markaların indirimler ve kampanyalar ile insanları alışveriş yapmaya teşvik ettikleri Kara Cuma’yı (Black Friday) protesto etti.

Alternatif bir moda defilesi gerçekleştiren eylemciler “Biz bir çift yeni ayakkabı değil, yaşanabilir bir dünya istiyoruz. Çünkü ölü bir gezegende moda da olmayacak” dedi.

12.30’da bir araya gelen göstericiler “İhtiyacın var mı?”, “Peşin alışveriş taksitle ölüm”, “Hızlı moda = Hızlı ölüm” yazılı pankartlarla alandaydı.  Göstericilere yaklaşık 20 kişilik bir polis ekibi de eşlik etti. İklim krizine ve tüketimin bedeline dikkat çeken kıyafetler giyen eylemciler müzik eşliğinde mini bir alternatif moda defilesi gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Erhan Demirtaş

‘İhtiyaç dışı tüketim bizi yokoluşa sürüklüyor’

Yokoluş İsyancıları eylemi yapma sebepleri olarak şunları söyledi: “Şirketler bizi her seferinde daha fazlasını, daha yenisini istemeye ve ihtiyaç duymaya itiyor. Bunun sonucunda da ihtiyaç dışı tüketim sadece bugün zirve yapmış olmakla kalmıyor, normalleşiyor, kabul görüyor ve bizi hızla yokoluşa sürüklüyor. Bugün düzenlediğimiz defile, markaların moda başlığı altında insanları teşvik ettikleri hızlı tüketimin gerçek yüzünü göstermek amacını taşıyor.”

‘Fatura yaşadığımız dünyaya kesiliyor’

Hızlı modanın sebep olduğu ihtiyaç dışı tüketimi eleştiren eylemciler “Aldığımız her ürünün faturası bizlerden önce içinde yaşadığımız dünyaya kesiliyor. Bir tişörtün üretimi için 2700 litre, bir çift ayakkabının üretimi için ise 16.600 litre su harcanıyor. Yani, aldığınız bir tişörtün üretimi 2,5 yılda, bir çift ayakkabının üretimi ise 15 yıldan uzun bir sürede içeceğimiz suya mal oluyor. Üstelik bu sadece su tüketimi üzerinden verdiğimiz basit bir örnek” ifadelerini kullandı.

Küresel iklim grevine çağrı

“İhtiyaç dışı alınan her ürün iklim krizine yapılmış korkunç bir destek” diyen eylemciler herkesi bir ürün almadan önce “ihtiyacım var mı?” sorusunu yöneltmeye davet etti. Eylem iklim için okul grevine çıkan Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) isimli hareketin 17.00‘da Kadıköy Tasarım Atölyesi’nde gerçekleştirecekleri Takas Şenliği’ne çağrı ile sonlandı.

29 Kasım Cuma gününün bir özelliği de iklim krizine karşı dünyanın dört bir yanında greve çıkan öğrencilerin çağrısıyla Türkiye’deki ve dünyadaki aktivistlerin gerçekleştirdiği 4. Küresel İklim Grevi olması. Aynı zamanda grev ile birlikte 3 Aralık’ta Madrid’te başlayacak 25. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP25) öncesi devletlere baskı yapmak hedefleniyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.