DünyaManşet

BM: Zimbabve ‘insan kaynaklı açlığın’ eşiğinde

0

Birleşmiş Milletler (BM) milyonlarca insanın gıda güvencesizliği ile karşı karşıya kaldığı, her 10 bebek ve küçük çocuktan 9’unun yeterli yiyecek bulamadığı Zimbabve’nin  “insan kaynaklı açlığın eşiğinde” olduğu uyarısı yaptı.

BM’nin bulguları, 14 milyon nüfuslu ülkede halkın yüzde 60’ının gıda güvenliği bulunmadığıın gösteriyor. Her yıl çoğunlukla tarım alanları açılması nedeniyle 3 milyon dönümden fazla ormanlık alanını kaybeden Zimbabve’yi açlık krizinin eşiğine getiren nedenler arasında hiperenflasyon, yoksulluk, doğal afetler ve ekonomik yaptırımlar yer alıyor

Hazırlanan rapora göre krizin yükünü en çok kadın ve çocuklar çekiyor ve yaşları altı ay ila iki arasında değişen çocukların yüzde 90’ı yeterli gıda alamıyor. Emziren anneler yeterince yiyecek bulamadığı için bebekler de yetersiz beslenmeye maruz kalıyor.

Birleşmiş Milletler özel raportörü Hilal Elver, ülkeye yaptığı 11 günlük ziyaretinin ardından tespitlerini şöyle anlattı: “Okuldan ayrılmalar, erken evlilik, aile içi şiddet, fuhuş ve cinsel sömürü artıyor. Kadınlar ve hatta çocuklar içinde bulundukları durumla başa çıkmak için ‘en temel insan haklarını ihlal eden’ mekanizmalara başvuruyorlar.”

‘Afrika’nın tahıl ambarıydı’

“Zimbabve’deki durumun aciliyetini ne kadar vurgulasam az olur” diyen Elver, durumun kötüleşmeye devam ettiğini belirtti:  “Tanıştığım çocukların çoğu büyüyememiş ve zayıftı Bir zamanlar Afrika’nın tahıl ambarı olarak görülen bir ülkenin nüfusunun yüzde 60’ından fazlası artık açlık tehdidi altında kabul edilmekte ve çoğu hane aşırı enflasyon nedeniyle temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar yiyecek bulamıyor.”

Ülkede yaklaşık yüzde 490 olan enflasyon nedeniyle insanların bazen yiyecek bulsa bile satın alamadığını belirten Elver, 11 gün süren Zimbabve ziyaretinin ardından kentsel alanlarda yaşayan yüz binlerce insanın içme suyuna da erişemediğini kaydetti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.