İklim KriziManşet

Avrupa Parlamentosu İklim Acil Durumu ilan etti

0

Avrupa Parlamentosu (AP) önümüzdeki hafta başlayacak COP25 öncesinde,  Avrupa Birliği’nin (AB) iklim kriziyle uyumlu hareket edeceğine dair taahhütte bulundu ve iklim acil durumu ilan etti. Karar 429 oy arasından 225 evet ve 19 çekimser oyla kabul edildi. AP, bütün AB ülkelerine, 2050 yılında net sıfır seragazı salımı taahhüdünde bulunmaları yönünde baskı yapmayı amaçlıyor.

Oturumda, Sosyal Demokrat Partisi‘nden (SPD) milletvekilli Delara Burkhardt’ın Avrupa genelinde nükleer enerjiden vazgeçilmesi talebi ise kabul görmedi. Tasarıyı sunan liberal milletvekili Pascale Canfin, kararı memnuniyetle karşıladığını belirtti ve bu sonucun ‘gerek vatandaşlara, gerekse dünyanın geri kalanına güçlü bir mesaj’ olduğunu vurguladı.

CDU’dan Nazi Almanyası eleştirisi 

AP’nin CDU’lu milletvekili Marcus Ferber ise Nazi Almanyası’nda yaşananlara gönderme yaparak kullanılan ‘acil durum’ ifadesine karşı çıktı. Nazi Almanyası’nda yaşananlara atıfta bulunan Ferber, “Bu insanlar ya neden bahsettiklerini bilmiyor ya da demokratik süreçleri devreden çıkartmayı meşru görüyorlar” ifadesini kullandı.

CDU’lu bir diğer milletvekili Peter Liese de acil durum ifadesinin Almanya’da Hitler’in göreve gelerek demokrasiyi ortadan kaldırmasını ve basın özgürlüğü gibi temel hakları sınırlamasını hatırlattığını belirtti.

Almanya’da, 1933 yılının şubat ayında dönemin Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg’un yayınladığı acil bir yönetmelikle temek haklar sınırlanmış ve bu durum yeni atanan Başbakan Adolf Hitler’in gücünü perçinlemesine neden olmuştu.

‘Daha fazla para ayrılsın talebi’ 

Polonyalı Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) ise görüşmelerde enerji dönüşümüne daha fazla para ayrılmasını önerdi. PiS ayrıca, Parlamento’nun Brüksel ile Strasbourg arasında düzenli olarak yer değiştirmesinin çevreye etkilerinin de değerlendirilmesini talep etti.

AP’nin verilerine göre dünya çapında binden fazla devlet, kent ya da belediye iklim değişikliğinin olumsuz etkileri nedeniyle acil durum ilan ederek küresel ısınmayı yavaşlatmayı öncelik olarak belirledi. Geçen Eylül ayında Avusturya Parlamentosu’ndan da benzer bir karar çıkmıştı. Almanya’da ise şimdiye kadar aralarında Köln, Leipzig ve Wiesbaden’ın da bulunduğu 43 kentte benzer kararlar alındı.

Yatırım bankası ve Von der Leyen etkisi

Avrupa Yatırım Bankası’nın geçtiğimiz ay petrol, doğalgaz ve kömür fonlarını 2021 itibarıyla durdurma kararı, iklim eylemine ivme kazandırdığı belirtiliyor. Avrupa Komisyonu’nun yeni seçilen başkanı Ursula von der Leyen de ilk 100 gününde “Avrupa Yeşil Düzeni” sözünü verdi. Leyen 2 Aralık’ta ise Madrid’de gerçekleşecek COP25’te konuşacak.

AB üyelerinin devlet ve hükümet başkanları, 12-13 Aralık’ta Avrupa Komisyonu’nda 2050 yılı için net sıfır emisyon hedefini de kabul edebilir ve AB, COP25’in son gününde bu kararı duyurabilir.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.