DünyaManşet

Kara Cuma, Fransa’da yasaklanabilir

0

Fransız siyasetçiler, kökleri ABD’ye dayanan ancak bugün uluslarası bir fenomen haline gelen Kara Cuma indirimlerinden şikayetçi.  Eski Çevre Bakanı Delphine Batho tarafından sunulan önergede Kara Cuma’nın ‘kaynak israfına’ ve ‘aşırı tüketime’ neden olduğu için yasaklanması isteniyor.

Meclisten geçen önerge gelecek ay ulusal mecliste de gündeme gelecek. Eğer burada da kabul edilirse ülkede artık Kara Cuma etkinlikleri gerçekleşmeyecek.

‘Çevreyi kirletiyor’

Konuyla ilgili Europe 1 radyo kanalına açıklama yapan Ekolojik Dönüşüm Bakanı Elisabeth Borne, alışveriş çılgınlığının trafik, hava kirliliği ve gaz emisyonuna da neden olduğunu belirterek Kara Cuma’nın yasaklanmasını savundu. Borne, Kara Cuma’nın eğer küçük Fransız esnafına destek verecek şekilde modifiye edilirse desteklenebileceğini, ancak şu anki haliyle sadece uluslararası zincir marketlerin işine yaradığını söyledi. 

Aktivistler de karşı eylemler yapacak

Fransa’daki iklim aktivistleri de Cuma günü,  ‘Cumayı Engelle’ (Block Friday) kapsamında protesto gösterisi yapacak.

Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) tarafından organize edilen iklim grevi ise yine 29 Kasım Cuma günü gerçekleştirilecek ve genç aktivistler, önüne geçilemeyen üretim-tüketim çılgınlığının doğal kaynaklara ve iklim krizine etkilerine karşı duruşlarını takas yaparak sergileyecek.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.