İklim KriziManşet

‘Dünya birkaç taşma noktasını çoktan aştı’

0

Bilim insanları iklim krizinin vardığı boyutlarla ilgili olarak, dünyanın birden çok taşma noktasını çoktan aştığı uyarısını yaptı. Journal Nature dergisinde yayımlanan ortak makalede, iklim krizinin insan medeniyetine varoşsal bir tehdit oluşturmaya başladığı kaydedildi.

The Guardian’da yer alan habere göre, küresel ısınmanın, buzulların erimesi ve ormanların yok olması gibi bazı etkileri durdurulamaz hale geldi. Geçmişte 5 derecelik aşırı ısınmanın dünyayı ‘taşma noktasına’ getireceği düşünülürken yeni araştırmalar 1 ya da 2 derecenin de aynı derecede tehlikeli olduğunu ortaya koyuyor. Bunun nedeni de karbon ve sera gazı emisyonunun hâlâ artıyor oluşu.

Dünya için belirlenen ‘taşma noktalarının’ ciddi sonuçlar doğurabileceğini ve harekete geçmek için zamanın daraldığını belirten araştırmacıların makalesinde “Gezegenimizin istikrarı ve direnci tehlike altında” ifadeleri yer aldı.

‘Kontrolü çoktan kaybetmiş olabiliriz’

Makaleyi yazan bilim insanlarından Exeter Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Tim Lenton şunları söyledi: “Çalışmamızın basit versiyonu iklim grevi yapan okul öğrencilerinin söylediğiyle açıklanabilir: İklim sistemimizde dönüşümü olmayacak potansiyel değişimler görmeye başlıyoruz. Bir bilim insanı olarak telaşlandıran kişi olmak istemiyorum fakat bütün iklim değikliği sorununa bir risk yönetimi problemi olarak yaklaşmak istiyorum.”

Makalede yer almasa da çalışmayı destekleyen başka bir profesör Phil Williamson ise “Dünya ikliminin kontrolünü çoktan kaybetmiş olabiliriz” dedi. Birleşmiş Milletler geçen hafta küresel ısınmayı durdurmak için beklenen noktadan çok uzak olunduğu uyarısını yapmıştı.

Bilim insanlarının hazırladığı makalede küresel ısınmanın sonucu olan dokuz ‘taşma noktası’ belirtildi:

  • -Grönland hızla buzul örtüsünü kaybediyor.
  • -Kutup Denizi buzullarını kaybediyor.
  • -Asya’da toprağın altında bulunan buzullar hızla eriyor.
  • -Tayga Ormanları’nda yangınlar artıyor.
  • -Amazon Yağmur Ormanları kuraklıkla mücadele ediyor.
  • -Batı Antartika buzul örtüsü küçülüyor.
  • -Doğu Antartika’da bulunan Wilkes Havzası buzullarını kaybediyor.
  • -Avustralya’da mercan kayalıkları hızla yok oluyor.
  • -Atlantik’te su dolaşımı 1950’den beri yavaşladı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.