KadınDuyurularManşetUlaşım

Bisikletli kadınlar filme çekildi, ilk gösterim Kadıköy’de

0

Türkiye’nin yedi bölgesinden gündelik hayatında bisiklet kullanan kadınların hikâyesini anlatan ‘Benim Bisikletim Benim Şehrim Film’ 1 Aralık 2019, Pazar, 18:00’da Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’nde seyirci ile buluşuyor. Bisikletli Kadın İnisiyatifi tarafından gerçekleştirilecek film gösteriminin ardından filmin yönetmeni Ufuk Aydın ile bir söyleşi gerçekleşecek.

Bisiklet, kadın ve kent

Benim Bisikletim Benim Şehrim Film, Türkiye’de ilk kez gündelik hayatta ve iş yaşamında, sosyal alanda ve toplum içinde, aile içerisinde ve ilişkilerinde, bisikletin varlığına sadece kadınların perspektifinden bakıyor ve Türkiye’deki kadın, bisiklet, yaşam ve kent bağını ortaya koyan bir belge niteliğini taşıyor.

Bisikletle ilk karşılaşmalarını, bisikletin gündelik hayatlarındaki yerini, sosyal etkileşimlerindeki etkisini ve bu süreçte ailelerinin destek ve tepkilerini açığa çıkaran hikayeleriyle, Türkiye’de bisikletli kadınların yolcuğunun bilinen veya bilinmeyen gerçeklerini anlatmayı hedefleyen filmin yönetmeni, kendisi de bir bisikletli olan Ufuk Aydın. Filmin yapım sorumluları ise Bisikletli Kadın İnisiyatifi topluluğunun aktif üyeleri.

Film hakkında değerlendirmede bulunan filmin yapımcısı Zeynep Araboğlu “‘Bisikletin kadınların özgürleşmesinde aldığı rol ölçüsünde; kadınlar, gündelik hayatta bisikletin varlığının mümkün olduğunu topluma anlatıyorlar” ifadelerini kullandı.

Bisikletli Kadın İnisiyatifi

Türkiye’de gündelik hayatlarında bisiklete binen kadın sayısını artırmayı ve bisiklet dünyasındaki kadınları görünür kılmayı amaçlayan Bisikletli Kadın İnisiyatifi, 2015 yılı Mart ayında kuruldu. İnisiyatif gündelik hayatında bisikleti bir ulaşım aracı olarak kullanımını yaygınlaştırmak ve bisikletli olmak isteyen kadınlar arasında bir dayanışma ortamı yaratmayı ve kadınlara cesaret vermeyi hedefliyor.

İnisiyatif film gösteriminin yanı sıra bisikletli kadın buluşmaları, bisiklet sürüş etkinlikleri, bilmeyenler için bisiklet eğitimi gerçekleştiriyor. Bisiklet sürmeyi bilmeyen ve yeni başlayanlar için ‘Bilmeyenler için Bisiklet Eğitimleri’ de düzenleyen inisiyatifin en yakın tarihli eğitimi 17 Kasım 2019 (11:00 ve 14:00)  yapılacak.

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.