GündemManşetTürkiye

AKP kurucularından Ünsal: Yeni partiler büyük kopuşa neden olacak

0

AKP’nin kurucularından Fatma Bostan Ünsal, partiden istifa eden eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın yeni parti çalışmalarını değerlendirdi. Ünsal, yeni partilerin AKP’den kopuşa neden olacağını söyledi.

7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra AKP içerisinde ciddi görüş ayrılıklarının başladığını ifade eden Ünsal, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun seçimin hemen ardından Meclis’te olan partilerle koalisyon hükûmeti kurmak istediğini, ancak ona izin verilmediğini hatırlattı; “O dönemde hoşnutsuzluklar olmasına rağmen hep sustular. Seçimlerden önce Gezi Direnişi olayları sonrası Bülent Arınç’ın bireysel bir çıkışı oldu. Ama en önemli çıkışlar 7 Haziran seçimleri sonrasında oldu. Bu hoşnutsuzlar ve ses çıkarmalarda kamuoyundan uzak ve AKP içerisinde gerçekleşti” diye konuştu.

‘Yeni partiler çözümsüzlükten doğdu’

Mezopatamya Ajansı’ndan Naci Kaya ve Erdoğan Alayumat’a konuşan Ünsal, yeni kurulacak olan partilerin çözümsüzlükten doğduğunu kaydederek şunları söyledi: “AKP’de var olan sıkıntıları milletvekilleri kendi aralarında dillendiriyorlar ama sadece kendi aralarında. Özellikle OHAL’le başlayan hukuksuzluktan çok hoşnutsuz olduklarını biliyorum. Var olan sıkıntılar dillendirildiğinde bir zeminde politika haline getirilmeyince kopuşlara neden oluyor. Son olarak istifa eden Mustafa Yeneroğlu da bu nedenlerle istifa etti. Ama bu kopuşlar hiç sürpriz olmadı, zamanı gelip geçiyordu.”

Ünsal şöyle konuştu: “Davutoğlu partinin 2’nci Genel Başkanı ve Başbakanlık görevini yapmış. Ali Babacan ise AKP hükümetinin en başarılı bakanlığını yapmış. Son derece güçlü kişilerin bu yeni oluşum girişimleri çok önemlidir. Kamuoyu araştırmalarında görüldüğü gibi söz konusu bu iki hareketinde belirli bir tabanı var. Kurulacak iki parti ile birlikte AKP’deki kopuşlar çokta sürpriz olmaz. Mevcut ve eski milletvekillerinin yeni olacak partilerde yer alması sürpriz olmayacaktır. Bu söylediklerimi de kamuoyu araştırmalara dayandırarak söylüyorum”.

‘İki partinin yüzde 10 oy alması bekleniyor’

Fatma Bostan Ünsal, bu durumun AKP’nin giderek zayıflamasına neden olacağını ve iki partinin alacağı oy oranlarının önemli sonuçlar yaratacağını ifade etti: “Barış sürecinin sonlandırılmasının sebebi de AKP’nin tek başına iktidarlığını kaybetmesiydi. Bu kaybetmenin milliyetçi oylarının barış sürecinden dolayı AKP’ye oy vermediğine yorumlandı. Kurulacak bu iki parti sinerji yaratmazsa bile toplamda yüzde 10 oy alması bekleniyor. Bu yüzde 10’luk oy büyük sonuçlara neden olacaktır. Çünkü bu oranın çoğunluğu AKP kitlesinden gidecektir ve AKP’nin iktidar olamadığını gören milletvekilleri ve seçmenlerde büyük kopuşlara neden olacaktır. İktidar partilerine bakıldığında hep böyle olmuştur; iktidarlığını kaybettiğini anlaşıldığı zaman etrafı hızla boşalmaya başlar.”

Ünsal, Barış Akademisyenleri’nin ‘barış bildirisi’ni imzaladığı gerekçesiyle AKP’den ihraç edilmişti.

 

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.