DünyaManşet

Von der Layen ve ekibi güvenoyu aldı

0

Ursula von der Leyen başkanlığındaki yeni Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 157’ye karşı 461 oyla kabul edildi.

Strazburg‘daki oturumda, yeni seçilen Komisyon Başkanı von der Leyen’in 27 üyeden oluşan ekibi, oylamaya sunuldu. Oylamada 461 kabul, 157 ret oyu kullanılırken, 89 parlamenter çekimser kaldı. Yeni komisyon, Jean-Claude Juncker’in komisyonundan görevi 1 Aralık’ta devralacak. Von der Leyen’in komisyonu 31 Ekim 2024’e kadar görev yapacak.

AP’nin daha önce Fransız, Macar ve Rumen üyelere onay vermemesi dolayısıyla yeni komisyon, 1 Kasım’da göreve başlayamamıştı.

Genişlemeye Macar üye

Türkiye’yi de yakından ilgilendiren Genişlemeden Sorumlu üye Macar Oliver Varhelyi, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi de İspanyol Josep Borrel  olacak.

Halihazırda AB Yüksek Temsilciliği’ni yürüten Federica Mogherini’den 26 yaş büyük Borell’in mühendislik, ekonomi ve matematik alanlarında eğitimi bulunuyor. Sosyalist kökenli ve ayrılıkçı karşıtı Katalan olarak bilinen Borell, Avrupa yanlısı tutumuyla tanınıyor.

Birleşik Krallık mazeret gösterdi

Birleşik Krallık’ın Brexit süreci ve  ülkede yapılacak genel seçimleri mazeret göstererek isim sunmadığı 27 kişilik komisyonda, üç kıdemli olmak üzere sekiz  başkan yardımcısı olacak. Kıdemli başkan yardımcılıklarına Hollandalı Frans Timmermans, Danimarkalı Margrethe Vestager ve Letonyalı Valdis Dombrovskis seçildi.

Timmermans “Yeşil Avrupa” dosyasıyla çevre konularında, Vestager dijital çağ ve rekabet konularında, Dombrovskis ise ekonomi ve finansal konularda yetkili olacak.

Diğer başkan yardımcıları ise Slovak Maros Sefcovic, Çek Vera Jourova, Hırvat Dubrovka Şuica ve Yunan Margaritis Schinas oldu.

Komisyonda ilk kadın lider

Von der Leyen, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) AB Komisyonu Başkanlığı’na atanan ilk kadın oldu. Siyasete ilk kez 43 yaşında atılan ve Almanya‘nın ilk kadın Savunma Bakanı olan von der Leyen, bu görevi 2013’ten bu yana yürütüyordu.

Belçika doğumlu, von der Leyen, Başbakan Angela Merkel‘in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik Parti (CDU) üyesi. CDU ise AP’deki birinci siyasi grup olan Avrupa Halk Partisi‘nin (EPP) bünyesinde bulunuyor.

Ursula von der Layen, birleşik bir Avrupa ordusu kurulmasını savunuyor, üye ülkelerin Yeşil Anlaşma yapması konusunda ısrar ediyor. Yeni başkan, ekibinde de yarı yarıya kadın-erkek oranını gözetti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.