DünyaManşetTarım-Gıda

Fransa ve Almanya’da çiftçiler sokaklara döküldü

0

Fransa’da hükümetin tarım politikalarına ve uluslararası ticaret anlaşmalarına isyan eden yüzlerce çiftçi, başkent Paris’i ülkenin kuzeyine bağlayan ana otobanlardan birinde trafiği traktörlerle kesti. A1 isimli kritik otobanda üç şerit birden trafiğe kapandı.

Emmanuel Macron hükümetinin tarım politikalarını ve bazı tarım ilaçların kullanımının yasaklamasının Avrupa Birliği’nin genelinden erkene çekilmesini protesto eden çiftçiler, “Çiftçi olmazda kırsal Fransa da yok olur. Bırakın işimizi yapalım” ve “Macron, bize yanıt ver! Çiftçileri kurtar” gibi sloganlar attı.

Eylemi düzenleyen iki büyük çiftçi sendikası, Macron’la bir görüşme talep ediyor. Sendikaların bugünkü planı, Paris’in en lüks bulvarlarından biri olan Foch caddesinde biraraya gelerek seslerini hükümete duyurmak.

Fransa, Avrupa Birliği’nin en büyük tarım üreticisi olarak, Brüksel’in ortak tarım politikasından en fazla yardımı alan ülke. Ancak Birleşik Krallık’ın Brexit süreci nedeniyle AB’nin tarıma ayırdığı bütçenin azalması beklenirken, Fransız çiftçiler hükümetin politikalarının tarım sektöründe geliri azalttığını savunuyor.

Macron hem bazı tarım ilaçlarının yasaklanmasını erkene çekmekle, hem de Kanada ve Latin Amerika ülkeleriyle Fransız çiftçilerin aleyhine anlaşmalar yapmakla suçlanıyor. Çiftçiler, bu anlaşmalarla ithal edilecek ucuz ürünlerin Fransa’daki üretimin de kalitesini düşüreceğini savunuyor.

Alman çiftçilerin sorunu ‘çevreci politikalar’

Hükümetin çevreci tarım politikalarını protesto eden 10 bine yakın Alman çiftçi de bin 800 adet traktörü Berlin’in girişinden itibaren merkezine kadar yolları kapatacak şekilde park etti.

Çevreci kanunların çiftçiler için fazla kısıtlayıcı ve baskıcı bir durum oluşturduğunu savunan eylemciler yerli üretimin artık ithal ürünlerle rekabet edemediğini ileri sürüyor.

Şansölye Angela Merkel’in kabinesi eylül ayında yeraltı sularını koruyabilmek için zirai ilaç ve gübre kullanımı konusunda sert önlemler almayı kararlaştırmıştı. Çevre Bakanı Svenja Schulze çiftçilerle konuşmaya hazır olduklarını ancak çevreyi korumak konusunda herkes gibi onların da üstlerine düşen rolü oynamak zorunda olduğunu açıkladı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.