YerelManşet

Elbistan’da hava kirliliği bir haftadır ölçülmüyor

0

Türkiye’nin en kötü havasına sahip merkezleri arasında ilk sıralarda yer alan Elbistan‘da, özellikle akşam saatlerinde nefes almak bile zorlaşıyor. Hava kalitesinin kalorifer ve sobaların yanmaya başladığı 16.00’dan itibaren düştüğü ilçede, gökyüzü adeta sis bulutuyla kaplanıyor.

Bölgedeki termik santrallerden atmosfere verilen gazlar, yerleşim merkezleri arasında kalan sanayi bölgeleri, motorlu araç sayısının artması ve kış aylarında kullanılan kalitesiz katı yakıtlar; yaşanan hava kirliliğinin başlıca sebepleri olarak belirtiliyor.

Ancak Elbistankaynarca.com’un aktardığına göre, hava kirliliği konusunda en önemli kriterlerden biri kabul edilen partikül madde oranı (PM10) değerleriyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait Hava Kalitesi İzleme İstasyonu verilerine, son bir haftadır ulaşılamıyor.

İstasyon raporunda, ilçenin havasındaki partikül madde (toz, is, duman) oranını simgeleyen PM10 oranına ilişkin veri girişi, 18 ile 24 Kasım tarihleri arasında gün boyunca yapılmamış. PM10 değerinin, 17 Kasım’da en son saat 17.00’de girildiği istasyon raporlarınca kaydedilmiş. 19 Kasım günü ise sadece 14.00-15.00 saatleri arasında ölçüm yapıldığı görülüyor.

PM10 oranı, Elbistan’da 13 Kasım günü, 811 µg/m3’e ulaşarak rekor kırmıştı. Bu, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınır değer ortalamasının altı kat üzerinde bir rakam.

1.grup kirli ilçeler arasında kabul edilen Elbistan’da, daha önceki dönemlerde de kısa süreli veri girişi yapılmadığı dönemler olsa da yedi gün boyunca ölçümlerin yansıtılmaması, vatandaşların tepkisine neden oluyor. Vatandaşlar bunun normal olmadığını, şüphe yarattığını belirtiyor.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.