EkonomiManşetTürkiye

Asgari gelirli aç değil ama açıkta

0

Türk-İş tarafından her ay açıklanan açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, kasım ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı 2 bin 102 TL oldu.

Yoksulluk sınırı 6 bin 849 TL

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarını belirten yoksulluk sınırı ise 6 bin 849 TL olarak hesaplandı. Tek başına yaşayan bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 2 bin 577 TL 94 kuruş.

Çalışanların bütçesine bu yıl 522 TL ek yük

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen 2 bin 20 TL aylık net asgari ücret ile kıyaslama yapan araştırma asgari ücretin belirlenirken devletin resmi olarak tek bir işçi için hesapladığı aylık geçim maliyetinden yaklaşık 200 TL daha düşük olduğunu belirtiyor.  Araştırmada “Yapılması gereken harcama tutarı ile elde edilen gelir arasındaki fark, ücretli çalışanların borçlanmasına ve temel ihtiyaçlarında kısıntı yapmalarına yol açmıştır” değerlendirmesinde bulunuluyor.

Geçen yılın aynı ayına göre dört kişilik bir ailenin mutfak harcamasındaki artış tutarının 160 TL olduğu belirtilen açıklamada, gıdanın yanı sıra yapılması zorunlu diğer harcamalarla birlikte aile bütçesine gelen ek yükün bir yıl öncesine göre 522 TL olduğu kaydedildi

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.