DünyaEditörün SeçtikleriManşetYeşil Gündem

Tarihin ilk ‘balık devrimi’: Sardalyalar – Şenay Boynudelik

0

İtalya’da aşırı sağcı Matteo Salvini’nin gücünün gittikçe artması üzerine Salvini karşıtı  “SARDALYALAR” adlı yeni bir sivil girişim ortaya çıktı. Hareket, 26 Ocak 2020 tarihinde yapılacak yerel seçimler nedeni ile kampanyalarına yoğunluk veren ve Bologna’da Lega Partisi bölge lideri Lucia Borgonzoni‘yi desteklemek için Paladozza’ya gelen Salvini’ye karşı bir tepki olarak başladı.

31 yaşındaki  Mattia Santori, Emilia Romagna bölgesinin sol geçmişini silme girişimine bir cevap bulması gerektiğini düşündü. Ve hepsinden önemlisi, bugünün politikasının popülist tonlarına cevap verme ihtiyacı duydu.

14 Kasımda gerçekleşen mitingde Mattia Santori, Roberto Morotti, Giulia Trappoloni ve Andrea Garreffa  adlı gençlerin hazırladığı Salvini’ye karşı spontan bir protesto olarak doğan Sardalya hareketi,  bütün İtalya’ya sesini duyurdu. Hareket, Bologna’da başlayıp  Modena’ya sıçradı. Akabinde Palermo, Salerno, Napoli, Milano, Ferrara, Torino, Floransa,  Perugia, Reggio Emilia’da  hızla büyümeye başladı.

Peki İtalyan meydanlarını dolduran protestocular kim ve ne istiyorlar?

Kutudaki sardalyalar gibi yan yana

İlk bakışta Sardalyalar ismi ciddi  gelmeyebilir ama bu ismi seçme nedenleri hangi siyasi görüşten olursa olsun kutudadaki sardalyalar gibi yanyana ve  birarada olmayı sembolize ediyor. Amaç popülizm karşıtı bir siyasi vicdan uyandırmak.

Sivil siyasal aktivizm olgusunun kökenini ve amaçlarını açıklayan sardalyalar şunları söylüyor:

‘Lega Partisi’nin ve onun kaptanı Salvini’nin  istediği terör politikalarını asla kabul etmeyeceğiz.  Onların nefret edecekleri kadar çok kişi olacağız.  Bizleri terör ve korkuyla birbirimizden ayırmalarına izin vermeyeceğiz.


Biz özgür insanlarız, kibar ve medeni insanlarız, her türlü şiddeti ve faşizmi reddediyoruz.


Irkçılığa, yabancı düşmanlığına, zorbalığa, homofobiye, transfobiye, cinsiyetçiliğe karşıyız. Bölünme, korku ve manipülasyon konusunda fikir birliğine sahip olanlara karşıyız. İyi bir ülkede, iyi koşullarda, iyilikle  yaşamalıyız.

Siyasi dünya, bireyin ve anayasanın saygısına, özellikle de en zayıfına, halkın iyiliği için tekrar çalışmaya başlamak için sorumluluklarını üstlenmelidir.”

Böylece de tarihin ilk balık devrimi başlıyor.

Sardalyalar, nefret ve şiddet iklimi karşısında, İtalya’da meydanları doldurmaya devam ediyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.