ManşetEditörün Seçtikleriİklim KriziYeşil Gündem

İklim grevcisi öğrenciler takas şenliğinde buluşuyor

0

İklim krizine karşı hükümetlerin eyleme geçmesi talebiyle okul grevine çıkan öğrenciler 29 Kasım Cuma günü dördüncü kez küresel iklim grevine çıkıyor. Kasım ayının son cumasına denk gelen bugünün bir özelliği de alışveriş günü Kara Cuma’ya (Black Friday) denk gelmesi.

Bugün gerçekleşecek grevlerde İstanbul’daki öğrenciler Kadıköy Tasarım Atölyesi’nde kıyafet takası, Ayvalık’taki öğrenciler ise kitap ve oyuncak takası etkinlikleri düzenlemeyi planlıyor.

Dördüncü küresel iklim grevi

Daha önce 15 Mart, 24 Mayıs ve 20 Eylül’de gerçekleşen küresel iklim grevlerinde dünyanın dört bir yanındaki çocuklar ve gençler iklim ve ekolojik krize karşı sokaklara çıkmış, hep birlikte “geleceğimizi istiyoruz” diyerek fosil yakıt tüketimlerinin sonlandırılmasını talep etmişlerdi.

24 Mayıs Ayvalık- 2. Küresel İklim Grevi

20 Eylül’de gerçekleşen grevde ise yetişkinler de öğrencilerle birlikte greve çıkmıştı. Türkiye’de 20 farklı şehirde 10 bin kişi sokaklara çıktığı günde, 40 bin kişi ise okullarda grev yapmıştı. Dünyada 7.6 milyon kişinin katıldığı grev hem Türkiye’de hem de dünyada bugüne kadar gerçekleşmiş en büyük iklim krizi eylemi olmuştu. 29 Kasım’da gerçekleşecek eylem ile öğrenciler dördüncü kere tüm dünya ile eş zamanlı olarak sokaklarda olacak.

Üretim-tüketim çılgınlığına karşı takas

Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) tarafından organize edilen etkinlikte öğrenciler Black Friday’e, önüne geçilemeyen üretim-tüketim çılgınlığının doğal kaynaklarımıza ve iklim krizine etkilerine karşı duruşlarını hep birlikte takas yaparak sergilemeyi amaçlıyor.

Kara Cuma nedir?

Her yılın kasım ayının son cuması gerçekleşen alışveriş gününe verilen Black Friday (Kara Cuma) ismi ilk olarak 1961 yılında Philadelphia’da alışverişten dolayı oluşan yoğun trafik sebebiyle gazetelerde yer aldı. Sonrasında şirketlerin bunu bir gelenek haline getirmesiyle bugün, ürünlerin fiyatlarına yapılan indirimler ve alışveriş çılgınlığı ile özdeştirilerek her yıl tekrarlanmaya başladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde 2018 yılının verilere göre sadece bugün zarfında 717 milyar dolarlık alışveriş yapıldı.  Türkiye’de de bugünün duyurusu pek çok marka tarafından Kara Cuma veya Efsane Cuma, Şahane Cuma, Fırsatlar Cuması gibi isimlerin altında yapılıyor.

İstanbul’da konserler ve kıyafet takası

İstanbul’da Kadıköy Tasarım Atölyesi’nde düzenlenecek kıyafet takas şenliğinde kıyafet, kitap ve düzgün kullanılmış eşyaların getirilebildiği etkinlikte herkes getirdiği eşya kadar eşyayı standlardan alacak. Katılım göstermek isteyen kişiler okul temsilcilerine eşyalarını teslim edecek. Daha sonra okul temsilcisinden getirdiği eşya sayısı kadar kupon alacak. Bu kuponlarla 29 Kasım’da standlardan istediği eşyayı alabilecek.  Şenlikte aynı zamanda Teneke Trampet, Birileri, Eskitilmiş Yaz grupları da yer alacak.

Ayvalık: Kara Cuma’yı yeşile çeviriyoruz

Ayvalık Perşembe Pazarı Pazar Alanı’nda, saat 16.00’da buluşacak öğrenciler ise kitap ve oyuncak takası düzenleyecek. Etkinliğin çağrısını iklim aktivisti Ege Edman yaptı.

Çağrıda “Sizi, sadece indirimde olduğu için kullanmayacağınız eşyalar satın alarak bu tüketim çılgınlığa destek olmak yerine, para kullanmadan yeni eşyalar alabileceğiniz takas şenliğine davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.