KadınDünyaManşet

Dünya Şili’de öldürülen Corrasco için adalet istiyor

0

Şili’de süren eylemlerde giydiği palyaço kıyafetiyle gösterilerin simgesi olan pandomim sanatçısı Daniela Carrasco gözaltına alındıktan sonra işkenceye maruz bırakılıp öldürüldü. Ülkede ve dünya genelinde öfkeyle karşılanan habere Türkiye’den de çok sayıda kadın örgütü tepki gösterdi.

Eylemlerin simgesi olmuştu

Şili’de 6 Ekim’de metro ve otobüs ücretlerine yapılan zam ile başlayan eylemler ülke geneline yayılmış, eylemler kısa sürede hükümet karşıtı gösterilere dönüşmüştü. Eylemler sırasında giydiği palyaço kıyafetiyle protestoların simgesi haline gelen ‘La Mimo’ lakabı ile bilinen pandomim sanatçısı Daniela Carrasco, 19 Ekim’de gözaltına alınmıştı.

Carrasco’nun cansız bedeni 20 Ekim günü Santiago’nun güneyindeki André Jarlan Parkı yanındaki Pedro Aguirre Cerda belediye binasının demirlerine asılı halde bulundu. Carrasco’nun işkence ve tecavüze maruz bırakılıp sonra öldürüldüğü belirtildi ancak otopsi raporu kamuoyuna açıklanmadı.

‘Cinayetin aydınlatılmasını istiyoruz’

Carrasco’nun öldürülmesinin ardından Abogadas Feministas Chile isimli feminist avukat grubu sosyal medya üzerinden davayı üstleneceklerini ve cinayetin aydınlatılması için çalışacaklarını duyurdu:

Biz kendini feminist olarak tanımlayan bir avukat grubuyuz ve kadın hakları adına savaşıyoruz. Daniela Carosso’ya elinden almaya çalıştıkları itibarını geri vermek ve onu onurlandırmak istiyoruz. Bu cinayetin üstünün kapatılmasına izin vermeyeceğiz. La Mimo’nun hayatı çalındı ve biz bu cinayetin aydınlatılmasını istiyoruz.

‘İçimdeki kadın Santiago’nun zorbalarına, diktatörlerine teslim olmayacak’

Carrasco’nun arkadaşları tarafından “Şili’li bir kadın” imzasıyla kaleme alınan yazıda ise şu ifadeler kullanıldı:

 En son canlı görüldüğü zaman jandarmalar tarafından götürülüyordu. Daha sonra Şile’nin güneyindeki bir parkın kapısındaki demirler üzerinde asılı olarak ölüsünü buldular. Ondan önce onu defalarca görmüştük, sokaklarda, insanları güldürürken …

Palyaçolar ağızlarını nasıl kapatacağını bilmiyorlar, sadece kalplerini nasıl açacaklarını biliyorlar ve bu bazen onları ölüm tehlikesine sokuyor. Kötü adamlarla alay etmek onları güldürmez. Palyaçolar böyledirler kalpleri ve ağızları açık. Onlar sadece şakacı değiller, delilikleri dünyanın deliliğine işaret ediyor.

Sizlere uzaklardan, Şili denilen bir ülkeden ve kaçırılan, işkence gören ve tecavüze uğrayan bir kadın adına yazıyorum. Size vücudumu sunuyorum, ama atan Şili’li kalbi bir yana ayırıyorum. Tüm kanun uygulayıcılar! Beni öldürmeyeceksiniz, tekrar yaşayacağım! İçimdeki kadın Santiago’nun zorbalarına, diktatörlerine teslim olmayacak. Pinochet’nin gölgesi ve sokaklarımızda dolaşan ölüm beni hayal kırıklığına uğratmayacak! Ölüler veya kelimeler… Herkesin kendi dili vardır. Ben bir sokak sanatçısıyım ve benim anadilim Devrim. Mücadele eden tüm kadınlara, gülümseyin…

Türkiye’den tepkiler

Carrasco’nun öldürülmesi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesinde diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de büyük yankı uyandırdı. Pek çok kadın örgütü sosyal medya üzerinden öldürülen sanatçı için adalet talep etti.

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.