İklim KriziManşetYeşil Gündem

‘İklim acil durumu’ yılın kelimesi seçildi

0

Oxford Sözlük tarafından her yıl belirlenen yılın kelimesinin sahibi 2019 yılı için “iklim acil durumu” oldu. Kelimenin son bir yıl içerisinde kullanımının 100 katın üzerinde artığını söyleyen sözlüğe göre bu durum iklim konusunu konuşurken aciliyete verdiğimiz önemden kaynaklanıyor. Sözlük, 2018 yılının kelimesi olarak ise “zehirleyici” kelimesini uygun bulmuştu.

İklim acil durumu sözlükte “iklim değişikliğini azaltmak veya durdurmak ve acil durumdan kaynaklanabilecek çevresel zararlardan kaçınmak için acil önlem alınması gereken bir durum” olarak tanımlandı.

Kelime;  yine çok kullanılan kelimeler listesinde yer alan “iklim krizi” “iklim hareketi”, “iklim inkarcılığı”, “yokoluş”, “uçma utancı”, “küresel ısınma” ve “bitki-tabanlı” sözcüklerini de sollayarak birinci sıraya ulaştı.

Oxford, seçimin yalnızca iklim farkındalığındaki yükselişin değil, özellikle bunu tartışmak için kullandığımız dile odaklanmanın göstergesi olduğunu söylüyor. Sözlüğe göre, “iklim acil durumu”nun yükselişi aciliyet ve aciliyet diline doğru bilinçli bir hareketi yansıtıyor. 2019 yılında “acil ” kelimesiyle en çok yan yana kullanılan kelime olan “sağlık”ı üç katı kullanım ile geçen  “iklim” oldu.

Collins Sözlük ‘iklim grevi’ kelimesini seçmişti

Her yıl Kasım ayında yılın kelimesini duyuran Birleşik Krallık merkezli Collins Dictionary ise bu yılın kelimesinin “iklim grevi” olduğunu duyurmuştu. Kelime sözlükte “insanların iklim değişikliğiyle mücadelede harekete geçme talebiyle kendilerini eğitimlerinden ve işlerinden yoksun bırakarak katıldıkları gösterileri ifade eden bir çeşit eylem” olarak tanımlanıyordu.

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.